Сумніваюся, що серед дорослого населення ще залишилися такі, хто не знає прозаїчного, проте влучного виразуФото з сайту kmu.gov.ua «Сильна армія — забезпечена армія». Це ж як «Отче наш». Під час зустрічі з представниками волонтерських організацій і журналістами міністр оборони Валерій Гелетей запевнив, що солдати в осінньо-зимовий період не мерзнутимуть. Тим паче, повідомив він, що берці останньої моделі утеплені цигейкою. За словами очільника відомства, нині ведеться робота над розробкою двох комплектів форменого одягу — звичайного і вогнетривкого. Також він запевнив, що і ноги солдатів будуть у теплі. Військових, зокрема задіяних у зоні проведення Антитерористичної операції, до настання холодів таки взують. Слова було підкріплено демонстрацією зразків форми одягу та зимових берців.

Волонтер, а за фахом чоботар із двадцятирічним стажем, Олег Покляцький, відомий у соцмережах як Олег Броварской, з першого погляду може дати оцінку будь-якому взуттю. Про зразки форменої взуванки каже, що вона непогана. До якості шкіри претензій жодних. Проте, вважає він, підошва, хоча й міцна і довго має прослужити солдатові, заважка. А якщо додати до ваги рифленої підошви ще й те багно, яке наб’ється в неї під час осінньої сльоти, вважайте, ще плюс два кілограми. Не зайвим буде, радить швець, прошивати підошву, бо, самі розумієте, в яких умовах зараз перебувають бійці. Те, чим пишаються теоретики-розробники в мирному житті, стане випробуванням для практиків у польових умовах. Йдеться про цигейкове утеплення берців. Для звичайного використання взуття з таким утепленням — плюс. А от солдат натерпиться під час служби, ще й на потім залишаться проблеми. Тому фахівець-взуттєвик радить замінити цигейку, яка «звалюється» і запотіває, на «панчохи» із байки. По-перше, це натуральний матеріал. З ним ногам буде комфортно до мінус восьми у мороз. По-друге, такі «панчохи» легко вийняти і просушити чи випрати у польових умовах. Вони й служитимуть довше за шкарпетки.

Сподіваємося, що до слів досвідченого взуттєвика прислухаються і ті, на кого покладено обов’язок забезпечувати бійців обмундируванням, яке було б не тільки теплим, а й справді комфортним у польових умовах.

ТОЧКА ЗОРУ

«Важливо, щоб солдат не перегрівався і не переохолоджувався»

Сергій ОСТАПЕНКО,
начальник клініки шкірно-венерологічних
хвороб головного військово-медичного
клінічного центру «ГВКГ»:

— Взуття військового має бути легким, міцним, зручним, із натурального матеріалу (в ідеалі). З погляду гігієни важлива вентиляція взуття. Від того, у що взутий солдат, залежить і його боєздатність. Комфорт і гігієна — важливі чинники у польових умовах. Долаючи стереотипи, беручи приклад із обмундирування армійців західних країн, вітчизняна армія перейшла від чобіт до берців. Як на мене, і те, й те взуття має багато переваг, та є й мінуси. Приміром онучу, без якої в чоботи ані ногою, можна було перемотати зі стопи на гомілку і в такий спосіб просушити її. Шкарпетки не здатні ввібрати стільки вологи і зношуються швидше. Онуча застаріла морально, хоча на практиці зажила шани і поваги.

У чоботях можна подолати глибше багно, не намочивши ніг. Берці ж коротші, а ще вода може потрапляти в них і через шнурування. Проте чоботи важче взувати через різну повноту ноги, в них нога менше захищена від травмування, аніж у шнурованому військовому черевику. На шнурування також витрачають більше часу. Для лікаря-дерматолога важливо, щоб солдат не перегрівався і не переохолоджувався. Перше веде до виникнення грибкових і гнійничкових захворювань, а друге — до обмороження. Виконання гігієнічних норм, безумовно, є важливим за будь-яких умов. Проте на тлі стресу зростає ймовірність захворіти на чималу кількість хвороб. Імунна система болісно реагує на такі удари і часто відповідає збоями, даючи зелене світло хворобам.