Енергетична залежність України від Росії така всеосяжна, що відчайдушні зусилля нинішньої влади не можуть докорінно змінити ситуацію на паливному ринку. Це й не дивно, адже майже чверть століття реальних кроків задля того, щоб злізти з газової труби сусіда-недоброзичливця, майже не було. 

І все-таки деякі плани, більше схожі на наміри, пробували реалізовувати. Приміром, збиралися відкрити підприємство з виробництва ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000. Це навіть було одним із пріоритетних завдань розвитку атомної енергетики, визначених Енергетичною стратегією України на період до 2030 року. Однак будувати завод планували разом із росіянами, віддавши їм майже половину акцій. Задля цього концерн «Ядерне паливо» і паливна компанія «ТВЕЛ» у 2010 році підписали угоду, запланувавши пустити першу чергу в 2014-му, а в 2015-му ввести в експлуатацію і завод.

Які насправді були плани в сусіда-агресора, нині зрозуміло всім. Добре, що ще в 2000 році в «Енергоатомі» були тверезі голови. Для диверсифікації джерел постачання ядерного палива вони спільно з Westinghouse розпочали реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми. Навесні 2008-го навіть було підписано контракт, де гарантувалося забезпечення в 2011—2015 роках свіжим ядерним паливом від трьох до шести вітчизняних енергоблоків з реакторами типу ВВЕР-1000. У подальшому його не надто поспішали реалізовувати, тож у квітні 2014 року контракт довелося продовжили до 2020-го.

Американське паливо довело свою надійність у вітчизняних енергоблоках. Фото з сайту dic.academi.com

Нині немає жодних сумнівів щодо правильності обраного шляху. Як повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості, з 15 лютого по 1 березня на третьому енергоблоці Южно-Української АЕС провели інспекцію тепловидільних збірок транснаціональної компанії «Westinghouse» (ТВЗ-W). Плановий захід у межах програми дослідної експлуатації ТВЗ-W на українській АЕС виконали представники компанії-виробника, персонал ВП «Атомремонтсервіс» і самої станції.

«У межах цієї роботи проведено інспекцію 6 ТВЗ-W, відібраних згідно з рекомендаціями Westinghouse, які відпрацювали в активній зоні енергоблока №3 ЮУАЕС  3—4 паливні кампанії, — цитує начальника відділу ядерної безпеки ЮУАЕС Олексія Арванінова прес-служба НАЕК «Енергоатом». — Вимірювання проведено в обсязі програми інспекції, узгодженої з Держатомрегулювання. За попередніми даними можна зробити висновок, що зауважень до цих паливних збірок нема».

Обстеження ТВЗ-W виконували за допомогою стенда інспекції та ремонту палива, спеціально придбаного в «Енергоатомі» для інспекцій та ремонту цих паливних збірок. Його вимірювальну частину ввели в дослідну експлуатацію торік, а нині доукомплектували ремонтною частиною. Минулого тижня виконано її монтаж.

Наскільки серйозними були випробовування, свідчить і те, що ознайомлення з результатами інспекції ТВЗ-W на третьому енергоблоці внесли до порядку денного ради заступників головних інженерів з ядерної та радіаційної безпеки АЕС України, яка нещодавно відбулася на станції. Її учасники були присутні на одному з етапів обстеження палива.

«Результатом побаченого ми задоволені, — заявила виконавчий директор з ядерної та радіаційної безпеки і науково-технічної підтримки НАЕК «Енергоатом» Наталія Шумкова. — Новий інструмент — стенд інспекції та ремонту — дає змогу отримати значно більше інформації про стан паливної збірки після експлуатації в активній зоні, ніж ми могли бачити раніше під час її візуального огляду».

Інспекційна перевірка ТВЗ-W, яка дала позитивні результати, завершила перелік необхідних заходів і операцій, що мають передувати завантаженню до активної зони енергоблока №3 ЮУАЕС перевантажувальної партії з паливних збірок модифікованої конструкції (ТВЗ-WR) виробництва Westinghouse. 42 свіжі касети цього виробника, які надійшли на атомну станцію ще в листопаді 2014 року, встановлять на штатні місця згідно із графіком завантаження вже в найближчій перспективі.