До аварії на Чорнобильській АЕС моя дочка проживала в зоні гарантованого добровільного відселення, у місті Коростень, понад 5 років. Тому після аварії вона отримала статус потерпілої ІІІ категорії.

Чи має вона право виходу на пенсію раніше 55 років? Куди має звернутися та які документи подати?

Володимир ПАШИНСЬКИЙ,
м. Волочиськ Хмельницької обл.

Ольга ЗАЯРНЮК,
начальник головного управління Пенсійного фонду в Хмельницькій області:

- Відповідно до статті 55 Закону "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", особам, які постійно проживали або постійно проживають у зоні гарантованого добровільного відселення за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року проживали або працювали у цій зоні не менше 3 років, пенсійний вік знижується на 3 роки та додатково на 1 рік за 2 роки проживання, роботи, але не більш ніж на 6 років.

Враховуючи те, що ваша дочка проживала з моменту аварії в зоні гарантованого добровільного відселення (м. Коростень) 5 років та має статус потерпілої внаслідок Чорнобильської катастрофи ІІІ категорії, вона набуде права на пенсію за віком при досягненні 49 років.

Щодо призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку їй потрібно звернутися із заявою в управління Пенсійного фонду за місцем проживання та надати такі документи: копію паспорта, копію ідентифікаційного коду, копію трудової книжки й інші документи, що підтверджують страховий стаж, копію посвідчення потерпілої від наслідків Чорнобильської катастрофи ІІІ категорії, довідку про період проживання на території гарантованого добровільного відселення, видану органами місцевого самоврядування, довідку про заробітну плату за період страхового стажу до 01.07.2000 року.