БЕЗПЕКА РУХУ

Упродовж останнього місяця на Чернігівщині не сталося жодної ДТП з участю дітей біля шкіл

Дитячий травматизм на дорогах, особливо після літніх канікул, щороку відчутно зростає: старші учні призабувають правила безпечного переходу через проїжджу частину, першачки їх просто не знають. Працівника ДАІ біля кожної школи не поставиш...

Та все ж, всупереч останньому твердженню, в області знайшли можливість це зробити: біля навчальних закладів, розташованих неподалік проїжджої частини, з'явилися патрульні. Ними стали громадські інспектори ДАІ, які виходять на чергування незадовго до початку занять у школах і після закінчення уроків.

Один з найкращих громадських патрульних загонів - у м. Городня, де правила поведінки на дорогах вартують... козаки.

- Наше місто - козацьке з давніх-давен. Першим сотником тут був Іван Самойлович, ще в 1672 р., - розповів представник Городнянського Свято-Миколаївського козацького Полку Іван Грецький. - На базі нинішньої організації, яка нараховує 70 чоловік, ми створили громадське формування "Козацька варта". Я його голова. Спільно з працівниками міліції ми виходимо на патрулювання громадського порядку. А в рамках Всеукраїнського конкурсу-рейду "Увага! Діти - на дорозі!" почали чергувати біля обох шкіл.

Спочатку і пішоходам, і водіям було незвично, що їх зупиняють та розповідають про правила безпечного поводження на дорогах. Особливо обурювались водії, які не звикли пригальмовувати, щоб дати перейти з одного боку вулиці на інший. Тепер картина кардинально змінилася: транспорт зупиняється - якщо не добровільно, то завдяки смугастому жезлу громадського інспектора, а діти, та й дорослі, безпечно проходять.

Якщо ж трапляються злісні порушники, котрі не реагують на заклик пригальмувати, добровільний патрульний передає його дані до районного відділення ДАІ і виступає свідком при складенні протоколу.

- Ми здійснюємо велику кількість профілактичних заходів для попередження дитячого дорожньо-транспортного травматизму на дорозі, - розповів капітан Сергій Борздий, керівник сектору зв'язків з громадськістю Державтоінспекції Чернігівської області. - Однак без наших добровільних помічників зробити вулиці безпечними для дітей було б набагато складніше. Тепер ситуація під контролем.