Уряд і Верховна Рада зробили усе, аби вчасно розпочати  опалювальний сезон. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку,  будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. За його словами, нині підприємства теплоенергетики працюють в одних нормативних і законодавчих умовах, але мають різні результати.  Як відбувся перехід на «зимовий комунальний режим» в областях України, дізнавалися журналісти «Урядового кур’єра».

Ризики аварійності будуть високими

Любомира КОВАЛЬ, 
«Урядовий кур’єр»

КИЇВ: У столиці опалювальний сезон вдалося розгорнути за 11 днів. Із 12 жовтня Київенерго підключило до опалення 100% житлових будинків комунальної власності, об’єкти соцсфери (дитячі та медичні заклади) та 96% житла, що перебуває в управлінні ЖБК та ОСББ, за їхніми заявками. Не підключеними на 25 жовтня були деякі виші й адміністративні споруди. Але це особиста ініціатива їхніх керівників та власників, які розраховують бюджети й намагаються у такий спосіб зекономити кошти. Тож станом на цю дату без опалення — 122 будинки, у 158 немає гарячої води. Аварійні роботи проводять на 42 ділянках тепломереж.

— Опалювальний сезон 2016-2017 pоків стане одним із найскладніших за останнє десятиліття. Головні причини — недофінансування української теплоенергетики та арешти рахунків підприємств ТКЕ через незбалансоване регулювання механізму розрахунків теплопостачальників за газ, яке призвело до обмежень інвестиційної діяльності та розвитку теплових компаній. Ми не змогли отримати необхідні матеріально-технічні засоби в повному обсязі. І лише після складних переговорів із постачальниками вдалося домовитися про постачання обладнання в рахунок майбутніх платежів, — поінформував директор «Київських теплових мереж» Євген Глушак.

Він додав, що цього року Київенерго готувало теплове господарство столиці в умовах арештованих рахунків, не маючи змоги реалізувати заплановані інвестпроекти з реконструкцій мереж та об’єктів теплопостачання, а також залучення підрядних організацій. Найнегативнішим наслідком цього стало підвищення аварійності в мережах на 15% під час гідравлічних випробувань в міжопалювальний сезон.

Аварійність у період пуску вдалося утримати на торішньому рівні. Однак з огляду на стан столичних мереж, 70% яких давно відпрацювали нормативний 25-річний ресурс, ризики аварійності будуть високими впродовж усього сезону. З початку року на тепломережах Києва, які перебувають у зоні обслуговування Київенерго, сталося 10 187 пошкоджень порівняно з 9017 за аналогічний період попереднього року.

Під час запуску системи опалення на допомогу тепловикам Київенерго залучило весь інженерний персонал київських ТЕЦ та адмінперсонал «Київських теплових мереж». За добу в середньому аварійні бригади ліквідовують 60—70 пошкоджень, незважаючи на дефіцит аварійних запасів.

Фото Володимира ЗAЇКИ

Нарешті отримали ліміти на газ

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

МИКОЛАЇВ. Незважаючи на двотижневу холодну погоду, жителі Миколаєва тільки-но відчули потепління в квартирах. Ще два дні тому щодо теплопостачання миколаївців можна було умовно поділити на три групи: тих, у кого батареї гріють з п’ятниці минулого тижня; тих, у кого вони ледь теплі, і тих, у кого зовсім холодні. Відсутність теплоносія викликала обурення жителів міста, адже південне сонце аж ніяк не гріло, температура в квартирах знизилася до 15—17 градусів. Більшість шкіл та дитсадочків на три дні закрили на вимушені канікули. Про нестачу теплоносія городяни продовжують писати в соцмережах, особисто скаржитися міському голові, намагаються дотелефонуватися до оперативної служби, що не завжди вдається. Тож проблеми із подачею тепла в деяких будинках залишаються й досі.

Представники обласної та міської влади називають кілька причин спізнення початку опалювального сезону. Першу довелося розв’язувати на державному рівні, і це нарешті зробили. За словами голови Миколаївської ОДА Олексія Савченка, «незважаючи на те, що технічно регіон був готовий до запуску тепла, я був змушений втрутитися в ситуацію, що виникла навколо візування договорів та отримання лімітів Миколаївською ТЕЦ та Миколаївоблтеплоенерго. Після консультацій з віце-прем’єр-міністром України Геннадієм Зубком та конструктивних перемовин з керівництвом НАК «Нафтогаз» було вироблене необхідне рішення, яке дало можливість миколаївським теплопостачальникам підписати договори, отримати ліміти на газ і забезпечити теплом всі категорії населення регіону».

Є і суто технічні причини, які не додають тепла домашнім батареям. Саме з цими причинами зіткнулася більшість миколаївців. Будинок начебто офіційно підключено до носія, втім, у квартирах холодно. Не спрацювали ЖЕКи: не перевірили готовність всіх будинків, не виявили несправності в системі, або ж мешканці верхніх поверхів не спустили повітря. Є й причини суб’єктивні, зумовлені економічними розрахунками та бажанням самих мешканців. Йдеться про будинки, де створено ОСББ. У 70 з 282 вирішили утриматися від подачі теплоносія до 1 листопада.

Загалом в Миколаєві 1663 із 1683 будинків комунальної власності вже з теплом. Подано теплоносій в 213 із 282 будинків ОСББ та ЖБК, а також у 29 з 49 відомчих будинків. Працює котельня ПАТ «Миколаївська ТЕЦ» і всі бойлерні ОКП «Миколаївоблтеплоенерго». Підключено всі об’єкти соціально-культурної сфери, виняток становлять три ПТУ.

Люди утеплюються і запасаються дровами

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр»

ЧЕРНІГІВЩИНА. Область цьогоріч — серед тих, котрі розпочали опалювальний сезон завчасно, що було відзначено на всеукраїнській селекторній нараді з питання подання тепла в оселі та на об’єкти бюджетної сфери. Спочатку батареї потеплішали в дитсадочках, школах та лікарнях, а через день у житлових будинках. Всього в області працюють 953 котельні, які обслуговують житлофонд (2016 будинків) та понад 1000 нежитлових об’єктів.

Тепло було рекомендовано подавати з урахуванням середньодобової температури зовнішнього повітря. Нині батареї помірно теплі, і цього достатньо для комфортної температури в приміщеннях.

Також Чернігівський міський голова у своєму розпорядженні рекомендував теплопостачальним та іншим організаціям, статутом яких передбачена діяльність з надання житлово-комунальних послуг, приділити особливу увагу боржникам. Працівники цих підприємств мають робити поквартирні обходи і пояснювати нагальну потребу терміново погасити заборгованість за опалення та інші комунальні послуги.

Крім того, на Чернігівщині доволі високі темпи оформлення субсидій. Нині в області їх користувачами є 203 тисячі домогосподарств.

Втім, цієї осені не обійшлося без проблем. Зокрема під загрозою був початок опалювального сезону у місті Ніжині, де ТОВ «Ніжинтепломережі» мав борг перед НАК «Нафтогаз України». Чималий відсоток того боргу — через невчасну сплату за тепло населенням міста. Нині питання про погодження графіка погашення заборгованості вирішено, і місто отримало необхідний ліміт газу. Ніжинські котельні також запрацювали у штатному режимі.

Синоптики прогнозують сувору зиму, тож населення опікується утепленням приміщень та запасається обігрівачами. А мешканці приватного сектору активно встановлюють котли на альтернативному виді палива, адже дрова в лісовій області — не проблема.