ІНІЦІАТИВА

У Красному Лучі на Луганщині знайшли спосіб припинити руйнацію житлового фонду

Житловий фонд Луганщини "старіє" надто швидко: коефіцієнт його зношування перевищує темп відновлення у 3-4 рази! Свого часу велика кількість багатоповерхівок передавалася з балансу вугільних підприємств, які закривалися, на баланс міських управлінь ЖКГ без фінансового супроводу. Тільки на доведення до безаварійного функціонування основних фондів ЖКГ краю, за підрахунками фахівців, потрібно понад 2 млрд грн. У бюджеті небагатого регіону знайти таку суму складно.

У Красному Лучі вихід побачили в створенні ОСББ. І виявилось, що піонерами у просуванні такої форми самоврядування є не обов'язково ті, кому пощастило домогтися виділення коштів з держбюджету на ремонт даху, підвалу, ліфта. Рушійним чинником виступає бажання людей просто врятувати свій будинок.

"Колгоспи" Петровського

Місто-супутник Красного Луча - Петровське виникло навколо хімічного об'єднання, яке було й залишається містоутворюючим. Кілька років тому виробництво на підприємстві практично завмерло. Життєвий рівень населення різко впав, молодь поїхала шукати роботу й кращу долю, а вартість житла ледь перевищувала 300$ за трикімнатну квартиру. Практично ніхто не платив за комунальні послуги. Підготовка до зими була на грані провалу - коштів не вистачало навіть на закупівлю газу.

- Люди опинилися на межі виживання, - розповідають голови ОСББ Петровського. - Аби змінити ситуацію, вирішили об'єднуватися в товариства співвласників житла і встановлювати індивідуальне опалення.

Коли петровчани стали масово переходити на "автономку", першої зими міська влада для тих, хто не встигав провести індивідуальне опалення, створила спеціальне підприємство "Петровське тепло-плюс". Та за два місяці роботи нова фірма через неплатежі жителів знову напрацювала сотні тисяч боргів! Тоді ухвалили таке рішення: хай петровчани температуру в своїх квартирах вибирають самі, розраховуючи на власну платоспроможність. Та й ціна такої послуги виявилася практично вдвічі дешевшою за "централізовану". Вже в наступну зиму місто увійшло без теплопунктів. Сьогодні тут немає боргів за газ. Це єдине місто на Луганщині, де багатоквартирні будинки повністю перейшли до ОСББ. І один з небагатьох населених пунктів, де розв'язана проблема безперебійної подачі води до багатоповерхівок.

- Усе стало можливим знов-таки завдяки нашим ОСББ, - розповідає "першопрохідник" цієї справи Олександр Кішка. -Голови об'єднань уклали договори з водоканалом, погодилися погасити борги, відремонтувати труби за кошти жителів. Вийшло, в середньому, по 300 гривень із квартири. А безперебійну подачу води гідно оцінить лише той, хто так само, як ми роками жив за "графіком" - вода двічі на тиждень на кілька годин. Тож будемо боротися за ОСББ.

- Чому така "військова" термінологія? - запитую.

- Бо восени об'єднання ледь не ліквідували, - заговорили навперебій керівники ОСББ. - У законі написано, що ОСББ має створюватися в одному будинку. Але це добре в мегаполісі, де жителі 16-поверхівки з дев'ятьма під'їздами об'єднуються й розв'язують проблеми свого житла. А як бути в наших "хрущовках", які будувалися у 50-ті роки минулого століття, коли країна "піднімала" Донбас? Ми вирішили об'єднуватися не одним будинком, а кількома, щоб економіка збалансувалася, а грошей вистачало на ремонти. До того ж у нас по кілька домів мають єдину мережу водопостачання та інших комунікацій. Та правоохоронці знайшли невідповідність закону, тож зараз ми приводимо статути у відповідність до чинного законодавства. Але ж правова колізія залишається. І для нас життєво важливо, щоб у закон було внесене уточнення, яке дає змогу працювати за нашою схемою.

Добрі "діди" третього мікрорайону

- Поки "автономку" не встановили й не об'єдналися, у нас тут щозими аврали траплялися. У підвалах можна було майже плавати на байдарках, - розповідає голова ОСББ "Лідер-40" Марина Тюрина. - А зараз ми двері поставили й закрили, труби замінили, щілини законопатили - і тепер хоч у капцях там ходи. А нині за впорядкування подвір'я узялися. Був тут майже пустир. Але я примітила в занедбаному парку "Місто казок" обгорілі й поламані фігури гномиків, козаків, дідів. Комунальники вже збиралися їх утилізувати. Ми склали офіційний лист, забрали "дідів", відремонтували і встановили в нашому дворі.

Завдяки цим фігуркам у третьому мікрорайоні стало привабливо й затишно. А біля "дідів" люблять фотографуватися люди. У Марини Тюриної немало знімків поруч з казковими охоронцями двору.

"Кабінетне" право монополістів

Десять років тому голові ОСББ "Затишок" Володимиру Душкіну знадобилося 13 місяців, щоб зареєструвати об'єднання співвласників житла. Матеріально-технічна база була практично нульова. На його очах зняли останній патрон з лампочкою, замки з електрощитової й розподільного вузла. Вивезли все, залишилися лише голі стіни та підвали. Сьогодні Володимир Душкін не лише налагодив побут мешканців свого об'єднання, а й очолив Асоціацію "Краснолуцький житловий союз".

- Сьогодні достатньо місяця, аби у нашому місті зареєструвати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. Але болюча тема - стосунки із монополістами, - стверджує В. Душкін. - Ми вимушені шукати допомоги й управи на них навіть у вищих структурах. Поки будинок перебуває в ЖЕКу, монополісти закривають очі на стан підвалу, електрощитової, проводки. А тільки-но будинок переходить до ОСББ - не укладають договору на обслуговування, доки не буде виконаний повний ремонт.

КOМПЕТЕНТНO

Віталій ШАПОВАЛЕНКО,
заступник міністра з питань ЖКГ:

- До Закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" вносяться відповідні зміни, які урегулюють це питання. Законопроект зараз перебуває в Кабінеті Міністрів і буде поданий найближчим часом до Верховної Ради. Сподіваюсь, що упродовж першого кварталу цього року він буде розглянутий. А на цей час, якщо ОСББ має труднощі в цьому плані, треба звертатися до Міністерства з питань ЖКГ і ми надамо конкретні рекомендації щодо розв'язання проблем по кожному випадку.

 

ТOЧКA ЗOРУ

Марина ФІЛІППОВА,
міський голова Красного Луча:

- Сьогодні на території нашої громади діють 32 ОСББ та 7 житлово-будівельних кооперативів, на їхньому балансі 122 багатоповерхових будинки. Це приблизно 42% від загальної площі житлового фонду міста.

Найголовніший аргумент за зростання кількості ОСББ -нездатність житлово-комунального "монстра" надавати якісні послуги. У 2006 році, коли я стала секретарем міськради, почала з того, що об'єднала голів ОСББ у єдину асоціацію. Ми захищали й по-людськи підтримували цих активістів. Позиція комунальників була такою: створили ОСББ, тож живіть як зможете. Довелося ламати стереотипи. Ми заявили: власником житла залишається міськрада, а ОСББ - це одна з форм керування житлом. Життя показало її ефективність. Тож робота зі створення ОСББ триває.

У нас є кілька типів ОСББ. Є такі, де один будинок - одне об'єднання. А в ОСББ "ЖЕО" 40 будинків. Мешканці об'єдналися для простоти керування. При цьому кожний дім має свій титул і не живе за рахунок іншого. Але поодинці вони б не втрималися. Бо особливість таких малих депресивних міст, як Красний Луч - наявність старих малоповерхових будинків. Цим і пояснюється багатоваріантність наших ОСББ.

Об'єднання співвласників житла - форма керування, психологічно зрозуміла нашим людям. Це прообраз комуни. Люди відразу беруться за розв'язання проблем. Й інші бачать їхній успіх.

ТOЧКA ЗOРУ

Володимир ІВАНОВ,
голова Луганського обласного центру політичних
і соціологічних досліджень "Політсоціум":

- В 10 містах Луганщини ми проводили тренінги для керівників ОСББ. Спостереження показали, що процес створення ОСББ іде досить повільно, оскільки самі мешканці багатоповерхівок повинні ухвалювати рішення. Але в багатьох випадках житло старе або будинок малоквартирний, тож створювати ОСББ просто немає рації. Мешканці побоюються, що не витримають тягаря витрат з утримання будинку. Та й бояться відповідальності. Історично так склалося, що більшість мешканців не купували квартири, не приходили в будинок як власники споконвічно. Цей психологічний бар'єр подолати важко. Плюс органи місцевого самоврядування не дуже активно проводять роботу з мобілізації населення для створення ОСББ. Досвід Красного Луча скоріше виняток, аніж правило.

Найважливіші проблеми, котрі постають перед ОСББ, можна умовно об'єднати у дві групи. Перша пов'язана із прагненням структур-монополістів перетворити ОСББ на виконавця послуг. Тобто змусити виконувати функції колективної відповідальності й навіть нав'язати ведення персонального обліку по кожній квартирі. Однак згідно із законодавством ОСББ створюється для того, щоб управляти тільки спільним майном. Друга - те, що більшість керівників ОСББ не мають спеціальної підготовки. Ми свого часу узагальнили досвід практики успішних ОСББ на Луганщині. В цілому помічаємо дефіцит інформації, спеціальної літератури, брак обміну досвідом.