Упродовж трьох днів Тернопілля насолоджувалося видовищем ретроавтівок. Майже півсотні таких транспортних засобів зі Львова, Харкова, Дніпропетровська, інших міст України, а також Польщі, Білорусі, країн Балтії взяли участь у першому в краї фестивалі старожитніх автомобілів.

Ініціатива заходу належить тернопільському автоклубу «Ретро-Кортеж» та підприємцеві Тарасу Демкурі. Він каже, що тут відновили 24 старі автівки.

Тернополян на фестивалі привабив «Майбах» 1930-х років, яких нині в Європі мало. Цю автомашину власники хотіли здати на металобрухт, але поціновувачі автораритетів зуміли її реставрувати й повернути на дорогу. Зараз відновлюють «Ягуар» із колекції 37-го президента США Ричарда Ніксона. Свого часу цей автомобіль він подарував радянському лідеру Леонідові Брежнєву.

Організатор тернопільського фестивалю старожитніх автомобілів Тарас Демкура за хвилину тікатиме на «Мерседесі» від погоні. Фото автора

Безпосередньо до фестивалю в Тернополі встигли відновити старий тролейбус і репрезентувати його. Проект оформлення цього електротранспортного засобу розробили та втілили студенти й викладачі місцевого педуніверситету. В його салоні вони за допомогою текстів і світлин оповідають про 1930—1940 роки, розмістили знімки давнього Тернополя, розказали про історію виникнення патефона, радіоли, вінілових платівок, запропонували малюнки й фото старих автомобілів. Сподіваються, що відтепер цей тролейбус добре прислужиться туристам, буде затребуваним в організації днів народжень, весіль, інших заходів.

Посильну увагу фестиваль приділив дітям, обділеним долею. Маршрути учасників свята пролягли до сиротинця «Малятко», Петриківського будинку-інтернату, обласного комунального дитячого будинку для дітей шкільного віку. Хлопчики та дівчатка мали змогу покататися на досі незнаних їм автівках, взяти участь у фотосесіях у стилі ретро й отримати портфоліо своїх світлин разом з подарунками. Вручили дарунки і дітям-сиротам, яких виховують у прийомних родинах.

У межах фестивалю провели майже 180-кілометровий автопробіг повз замки і палаци Збаража, Вишнівця та Кременця. В середмісті Тернополя організували виставку старожитніх автівок і конкурс ретромоди й автомобільної елеганції. Перше місце на цих змаганнях здобула Ангеліна Жинчишин зі Львова. Разом зі своїм сином Яремою Курахом відтворила образи персонажів із популярної французько-італійської комедії «Жандарм із Сен-Тропе». Адже герої фільму використовували «Сітроєн 2CV». Тепер таке, як каже пані Ангеліна, легеньке та зручне у користуванні авто 1975 року випуску є і в неї.

Третє місце в конкурсі посів Анатолій Маслов з білоруського міста Новогрудок. Невід’ємним атрибутом його життя став автомобіль «Запорожець». Ключі від нього він отримав у дарунок на власному весіллі та святкуючи свій полудень віку. На такій автівці Анатолій навіть здолав 6200 кілометрів до мису Нордкап у Норвегії. Як справжній пошановувач цієї малолітражки, він увібрався у стрій запорозького козака. До слова, це вбрання шили-вишивали на замовлення Анатолія в Трускавці.

Вже наступного року в Тернополі можуть організувати окремий фестиваль, адже нинішній відбувався під знаком V Міжнародного туристичного ралі старожитніх автомобілів «Золота підкова». Тарас Демкура стверджує, що є намір створити у файному місті постійно діючий музей ретроавтівок. Тут висталять не лише справжні старожитні автомоделі, а й подбають про колекцію з 500 маленьких машин для дітей, інші експонати.