Мої батьки - ветерани війни. Тому щорічно вже чимало років поспіль до 5 травня вони отримують разову грошову допомогу від держави. Проте щоразу сума змінюється. Хочемо знати, від чого це залежить?

Ігор Логінов,
м. Чернігів

Микола ШАМБІР, директор Департаменту пенсійного забезпечення Мінпраці та соцполітики:

- Законом від 25.12.1998 р. "Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" внесено зміни до статей 12, 13, 14, 15 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", якими передбачалось щорічно до 5 травня виплачувати ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність цього закону, разову грошову допомогу у кратному співвідношенні до розміру мінімальної пенсії за віком.

Статтею 28 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, і застосовується виключно для визначення розмірів пенсій, призначених згідно з цим законом.

Окремими статтями законів про Державний бюджет України на 2000-2007 рр. призупинялись дії норм Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" стосовно разової грошової допомоги до 5 травня, а також встановлювалися розміри вищезазначеної допомоги, виходячи із обсягу видатків, виділених на цю мету при формуванні показників державного бюджету на відповідні роки.

З метою законодавчого врегулювання розбіжностей між законами в частині визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, Законом "Про Державний бюджет України на 2008 р. та про внесення змін до яких законодавчих актів України" внесено зміни до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", якими передбачено, що разова грошова допомога ветеранам війни щорічно до 5 травня виплачується у розмірах, які визначаються Кабінетом Міністрів у межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет.

У 2010 р. виплата разової грошової допомоги до 5 травня здійснювалась у розмірах, встановлених постановою Кабінету Міністрів від 07.04.2010 р. N 299 "Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2010 р. відповідно до законів "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту та "Про жертви нацистських переслідувань", зокрема, інвалідам війни І групи з числа осіб, які брали участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни у розмірі 1тис. грн.