ДЕРЖСЛУЖБА

Вік перебування на ній змінюється у зв’язку з набранням чинності
1 жовтня цього року нового закону 

 В одному з номерів «УК» ми повідомляли про поступове підвищення пенсійного віку для жінок — з 55 до 60 років щороку на шість місяців. Тепер редакція попросила директора департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Миколу Шамбіра прокоментувати інші норми нового пенсійного закону № 3668.

Жінки справді працюватимуть довше, а ось чоловіків, які оформлятимуть трудову пенсію, підвищення віку за новим законодавством  не стосується, сказав посадовець. Змінено лише їхній вік для призначення пенсії за спеціальними законами. Йдеться про держслужбовців та прирівняних до них при виході на пенсію  журналістів державних та комунальних ЗМІ, а також народних депутатів, юристів, суддів... Тож для чоловіків вік виходу на пенсію або щомісячне довічне грошове утримання, починаючи з 2013 року, поступово збільшуватиметься до 62 років за такою схемою:

60 років 6 місяців — які народилися з 1 січня 1953 року по 31 грудня 1953 року;

61 рік — які народилися з 1 січня 1954 року по 31 грудня 1954 року;

61 рік 6 місяців — які народилися з 1 січня 1955 року по 31 грудня 1955 року.

У зв’язку зі збільшенням пенсійного віку змінено також граничний вік перебування на державній службі (на службі в органах місцевого самоврядування, на дипломатичній службі), який становитиме 60 років для жінок і 62 роки для чоловіків. У виняткових випадках після закінчення граничного віку перебування на державній службі державні службовці (службовці органів місцевого самоврядування, дипломатичні працівники) можуть бути залишені на державній службі лише на посадах радників або  консультантів  за  рішенням  керівника  відповідного державного органу.

За словами Миколи Шамбіра, внесені зміни до законів України «Про зайнятість населення» та «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні». Тож особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності або штату працівників, а також виявленою невідповідністю працівника займаній посаді за станом здоров’я, гарантується право на достроковий вихід на пенсію, якщо звільнення відбулося за півтора року до досягнення пенсійного віку (тобто за півтора року до досягнення 60 років чоловіками  і 55 років 6 місяців — 60 років (за вищезазначеною схемою) жінками), або віку, що дає право на призначення пенсії відповідно до законів України «Про державну службу», «Про статус народного депутата України», «Про наукову і науково-технічну діяльність» (за наявності відповідних умов).

Відповідальність  — запорука успіху будь-якої установи. Фото з сайту visualphotos.com 

Щоправда, такі пенсії призначатимуться за наявності страхового стажу 30 років  у жінок і 35 років у чоловіків.

Відбулися зміни щодо порядку відстрочення віку виходу на пенсію, повідомив М.Шамбір. По-перше, у разі виявлення бажання відстрочити вік виходу на пенсію особі при досягненні пенсійного віку не потрібно звертатися до органів Пенсійного фонду із заявою про те, що вона бажає працювати і одержувати пенсію з пізнішого строку. Відстрочення віку виходу на пенсію буде визначатися за фактом звернення за призначенням пенсії.

По-друге, відстрочувати вік виходу на пенсію можна навіть на місяць. При цьому пенсія за віком призначатиметься з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, обчисленого відповідно до статті 27 цього Закону, на такий відсоток:

на 0,5% — за кожний повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку в разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;

на 0,75% — за кожний повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку в разі відстрочення виходу на пенсію на строк понад 60 місяців (як вбачається, максимальна кількість місяців відстрочення віку виходу на пенсію не обмежується).

Але право на відстрочення (відповідно на збільшення пенсії) мають лише особи, які досягли пенсійного віку (для чоловіків і  жінок — 60 років). Таким правом зможуть також скористатися особи, які досягли певного віку (чоловіки — 60 років, жінки — 55 років) до набрання чинності Законом № 3668, але продовжують працювати після досягнення 60 років і за призначенням пенсії  за віком звернуться після набрання чинності цим законом.

Збільшено вік жінок, котрі мають право на призначення державної соціальної допомоги особам, які не набули права на пенсію, зазначив М.Шамбір. Право на таку допомогу мають особи (і чоловіки, й жінки), які досягли віку 63 років.

До досягнення зазначеного віку до осіб, які не набули права на пенсію і можуть звернутися за призначенням державної соціальної допомоги, належать жінки 1958 року народження і старші після досягнення ними такого віку:

58 років — які народилися до 30 вересня 1953 року включно;

58 років 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1953 року по 31 березня  1954 року;

59 років — які народилися з 1 квітня 1954 року по 30 вересня 1954 року;

59 років 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1954 року по 31 березня  1955 року;

60 років — які народилися з 1 квітня 1955 року по 30 вересня 1955 року;

60 років 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1955 року по 31 березня  1956 року;

61 рік — які народилися з 1 квітня 1956 року по 30 вересня 1956 року;

61 рік 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1956 року по 31 березня  1957 року;

62 роки — які народилися з 1 квітня 1957 року по 30 вересня 1957 року;

62 роки 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1957 року по 31 березня  1958 року;

63 роки — які народилися з 1 квітня 1958 року по 31 грудня 1958 року.

З набранням чинності Закону № 3668 збережено умови визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах та на пенсію за вислугу років.

Вимоги щодо віку та стажу, які дають право на пенсію за віком на пільгових умовах та на пенсію за вислугу років, залишаються незмінними. Так, зокрема, зберігається право на призначення пенсії  при досягненні 50 років за жінками, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і за матерями інвалідів з дитинства, які виховали їх до  цього  віку. Особи, які працювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1, матимуть право на пенсію за віком при досягненні 45 років жінками і 50 років чоловіками.

Залишаються незмінними норми щодо призначення пенсії за вислугу років, незалежно від віку, працівникам закладів освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, артистам і спортсменам. Разом з тим надана можливість відстрочити призначення пенсії за вислугу років із відповідною компенсацією. Особам, які на день досягнення пенсійного віку працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років  і мають страховий стаж (для чоловіків ? 35 років, для жінок ? 30 років) на таких посадах, за умови, що вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

ПРИКЛАДИ

Коли зможе вийти на пенсію журналіст державних та комунальних ЗМІ за новим законом?

Журналіст державних  та комунальних ЗМІ для призначення пільгової пенсії за новим законом повинен мати 10 років журналістського стажу при наявності страхового стажу 30 років для жінок і 35 років для чоловіків.

Жінці 53 роки. Прирівняна до державних ЗМІ. Хоче вийти на пенсію в 55 років. Яку пенсію вона отримуватиме?

У 55 їй може бути призначена пенсія на загальних умовах зі зниженням розміру на 15%. Пенсію журналіста вона зможе отримати, тільки перебуваючи на посаді журналіста на день досягнення віку 57,5 року. При цьому при працевлаштуванні достроково призначена пенсія не виплачується.