На Херсонщині Прем’єр-міністр Володимир Гройсман не просто знайомився зі станом справ у регіоні та його інвестиційною привабливістю. У межах робочої поїздки він провів нараду з тамтешніми товаровиробниками сільськогосподарської продукції. Присутні почули, що в Україні слід збільшити глибину переробки під час виготовлення сільськогосподарської продукції, отже забезпечити розвиток національної економіки. «Ми виробляємо сировину, постачаємо її за кордон, звідти закуповуємо техніку. Не знаю, як довго може прожити держава в такому стані. Якщо ми не відновимо внутрішнє виробництво, не поглибимо переробку і не створимо додану вартість, не зможемо забезпечити якісне економічне зростання», — переконував глава уряду.

Він хоче, щоб виробники сільгосппродукції з Херсонщини поглиблювали її переробку, застосовували коопераційні можливості для невеликих господарств і врешті стали експортерами.

Херсонський машинобудівний ще здивує державу і споживачів. Фото з Урядового порталу

На один завод 20 підприємств

Володимир Гройсман вважає, що Україна має запроваджувати інновації в аграрному секторі. Водночас він усвідомлює, що тваринництву, садівництву та машинобудуванню потрібна міцна підтримка. Його слова цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Підтримка аграріїв, поглиблення переробки, запровадження технологій, які підвищують продуктивність, дадуть змогу зробити той ланцюг, який забезпечить нам провідні позиції».

Опісля глава уряду поїхав до Інституту зрошуваного землеробства НААН у Херсоні. Там він з’ясовував, як завдяки сучасним науковим підходам херсонці займаються хліборобством на зрошуваних і неполивних землях у південних регіонах України.

Уже в стінах ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод» Володимир Гройсман розповідав про пошук урядом механізмів відновлення масштабного виробництва сільськогосподарської техніки. «Якщо слова керівництва підприємства про високу якість цього комбайна — правда, то зможемо знайти механізми підтримки відновлення будівництва комбайнів в Україні, — продовжив тему Прем’єр. — Бачимо, що обладнання для сільгоспвиробництва, зокрема й техніку, можуть повністю виробляти в Україні».

Посилює цю думку те, що в кооперації із заводом в Україні перебувають майже 20 підприємств.

«Конкурентна перевага — це якість і ціна. Ціна вже вдвічі нижча за аналог. Якість дасть змогу сільгоспвиробникові повірити в цю продукцію і почати її використовувати. Маємо всі шанси створити український трактор. Нам важливо, щоб ми використали наші компетенції, щоб виробляти на таких підприємствах сільгосптехніку».

Він також анонсував створення механізмів компенсації частини вартості сільськогосподарського машинобудування. Якщо говорити про сільгоспобладнання, то в Україні виробляють майже сто видів сівалок, борін, обприскувачів.

«Ми готові через підтримку аграріїв, які виробляють національний продукт, компенсувати під час закупівлі такої техніки для українських аграріїв 20—30% вартості. Це здешевлюватиме продукцію для аграріїв, й аграрій отримуватиме можливість цю техніку застосовувати на виробництві. Таке коло хочемо запустити», — пояснив Прем’єр. Уряд і Національний комітет з промислового розвитку працює над цим питанням.

Фермерам готують 10 мільярдів

Зі слів Володимира Гройсмана стало зрозумілим, що у проекті Держбюджету на 2017 рік 5,5 мільярда гривень спрямують на підтримку малих і середніх фермерських підприємств. Показник може бути збільшено навіть до 10 мільярдів. Тривають консультації з парламентом.

За сценарієм глави уряду, зміни такі: «Частину грошей, яку ми компенсуємо для сільгоспвиробників, маємо спрямувати на закупівлю українського машинобудування. У цій кооперації зможемо відновити нашу промисловість».

А під час спілкування з журналістами в Херсонській державній морській академії Володимир Гройсман висловлювався щодо автодорожніх робіт. У 2017-му вони почнуться у квітні. Усе залежатиме від погодних умов. А поки що уряд готує проектно-кошторисну документацію. Тривають і відповідні тендери.

Прем’єр попередив представників підрядних організацій, які виконують дорожньо-будівельні роботи у 2016 році на автошляхах загального користування, про неприпустимість зловживань. І нагадав про збільшення ресурсу на будівництво й реконструкцію доріг. Говорив він і про можливість проведення дорожніх робіт у різних погодних умовах. Однак для цього потрібна якісна організація процесу й дотримання технології. Не менш важлива і відповідальність місцевих влад. «Моє завдання — створити механізми фінансування доріг», — додав він.

А завершилася поїздка відвідинами Херсонського регіонального підрозділу міжнародної ІТ-компанії DataArt. Там відбулося знайомство з напрямами розроблення програмного забезпечення для провідних міжнародних компаній.

Співробітникам підприємства Прем’єр розповідав про ІТ-сектор як одну з найперспективніших галузей економіки. Головний пріоритет КМУ — створити комфортні умови, щоб молоді кваліфіковані фахівці не виїжджали за кордон.