ЗАКОН

 Хто забере дитину з пологового будинку?

Лише торік в Україні 860 жінок відмовились забирати своїх дітей з пологового будинку. Ці діти автоматично потрапили під опіку держави. Але ж кожне немовля має ще й батька. Чому суспільство не вимагає від батька взяти на себе піклування про новонародженого?

Сьогодні на всіх рівнях державної влади відбувається пошук методів ефективної роботи щодо зменшення кількості дітей-сиріт. Можливо, прийняття поправок до ст.143 Сімейного кодексу сприятиме цьому. Уявимо собі ситуацію, коли в пологовому будинку матір відмовляється забирати немовля, а біологічному батьку дитини, який не перебуває в шлюбі з її матір'ю, дитину не віддають, бо в чоловіка наче й правових підстав немає забрати свою дитинку.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 ст. 143 СК України мати та батько дитини, які перебувають у шлюбі, зобов'язані забрати дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я, згідно з частиною другою цієї статті, лише мати, яка не перебуває у шлюбі, зобов'язана забрати дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я.

Депутати вирішили урівняти батька й матір немовляти у їхніх правах і обов'язках. Так, 12 травня 268 народних обранців проголосували за прийняття законопроекту "Про внесення зміни до статті 143 Сімейного кодексу України (щодо обов'язку батька забрати дитину з пологового будинку) (р.N 6007), оскільки вважають, що його реалізація допоможе тим батькам, які можуть виховувати своїх дітей.

КОМПЕТЕНТНО

Віктор КОРЖ,
народний депутат України (ПР):

"Усі випадки не передбачити "

- Цей законо?проект мав дуже просту мету - урівняти батька й матір дитини як у правах, так і в обов'язках щодо дитини. Однак у першому читанні в залі виникла низка запитань, тому документ відправили на друге читання. В ході підготовки законопроекту, врахувавши наявну судову практику, до закону були внесені поправки Президента України, який розширив не лише обов'язки батька, але і його права. Зокрема, "батько, який не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини, батьківство якого визначено у свідоцтві про народження дитини або визнано за рішенням суду, зобов'язаний за повідомленням служби у справах дітей, що здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів, забрати дитину для утримання та виховання з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я, якщо цього не зробила мати дитини. У разі якщо батько не перебуває у шлюбі, він набуває статусу одинокого батька".

Враховуючи, що будь-який закон для реалізації потребує додаткових підзаконних актів, Президент також зобов'язав Кабмін у тримісячний строк з дня набрання чинності цим законом визначити порядок повідомлення батька, який не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини, про обов'язок забрати дитину з пологового будинку. Крім того, на мою думку, цей закон дасть змогу уникнути випадків, коли без доведеного батьківства немовля з пологового будинку міг забрати "підставний" батько. Не секрет, що в Україні зафіксовано випадки торгівлі новонародженими дітьми. Звичайно, всі випадки, які можуть трапитися, передбачити неможливо. Але я переконаний, що за долю дитини в повному обсязі повинні нести відповідальність як мати, так і батько. І тому права теж повинні мати однакові.
 

Лариса ФЕДОРЧЕНКО,
для "Урядового кур'єра"