Говорячи про певні здобутки Харківської області в енергоефективності та енергоощадності, варто акцентувати, що різновекторний підхід до розв’язання цієї проблеми дав змогу регіону знайти і внутрішні резерви, і значні закордонні інвестиції.

«Нині намагаємося створювати максимально ефективні умови для роботи міжнародних компаній в області. Зокрема пропонуємо співпрацю на умовах концесії», — розповів перший заступник голови Харківської обласної ради Віктор Коваленко і наголосив, що всі ініціативи облдержадміністрації, пов’язані з упровадженням енергоефективних технологій, підтримує депутатський корпус.

Виробництво тепла з соломи — один зі шляхів скорочення використання дорогого газу. Фото Володимира ЗАЇКИ

Розуміючи, що під лежачий камінь вода не тече, в регіоні активно аналізують перспективи міжнародної співпраці в галузі енергетики, де головний аргумент у залученні інвестицій — харківські розробки, проекти та реалізовані задуми щодо енергоефективності й енергоощадності. Саме їх і було представлено потенційним партнерам під час зустрічі заступника голови Харківської облдержадміністрації Євгенія Шахненка з делегацією Японського агентства міжнародного співробітництва.

За словами керівника групи з енергетичної стратегії компанії Kyushu Electric Power Хіроші Фучіно, вирішено зосередитися на допомозі Україні саме в енергетичному секторі. «Ми виокремлюємо три напрями цієї співпраці: енергогенерація, передача електроенергії, а також викиди й перероблення сміття», — сказав Хіроші Фучіно.

«Нам вдалося досягти істотних результатів в галузі енергоефективності та енергоощадності, — розповів японським гостям Євгеній Шахненко. — За рік скоротили використання газу на 15% здебільшого завдяки технологіям виробництва тепла з біомаси. Особливо успішно ця робота в бюджетній сфері: у школах, дитячих садках, лікарнях області. Використовуємо таке альтернативне джерело енергії, як буре вугілля. Є плани вирощувати в області рослини, які швидко ростуть, наприклад верби, для використання на міні-ТЕС. Ми вже будуємо міні-ТЕС, які працюватимуть на альтернативному паливі, у Валках і Куп’янську і плануємо побудувати ще в 10 містах області. У регіоні є певний запас рослинності, але ми розуміємо, що його необхідно поновлювати».

Делегація Японського агентства міжнародного співробітництва під час перебування на Харківщині ознайомилася з роботою підприємств житлово-комунального господарства області. Зокрема представники агентства відвідали ТЕЦ-3 Харківських теплових мереж, а також Дергачівський комбінат із перероблення побутових відходів. Гості заявили, що планують запропонувати регіону конкретні спільні проекти у галузі енергетики — уряд Японії допоможе модернізувати енергетичний комплекс регіону.