За три тижні чинності закону про податковий компроміс (діє з  17 січня цього року і дає змогу бізнесу почати працювати в межах правового поля) запропонованим механізмом скористалися 305 платників податків. Вони подали до органів Державної фіскальної служби (ДФС) заяви та уточнюючі розрахунки, згідно з якими їхні податкові зобов’язання збільшено на 1,56 мільярда гривень. Зокрема з податку на прибуток підприємств — на понад 800 мільйонів, з ПДВ — на 757 мільйонів.

Про це під час зустрічі з журналістами повідомив голова ДФС Ігор Білоус, уточнивши, що за останню декаду кількість учасників податкового компромісу (ПК) подвоїлася, що свідчить про доцільність та своєчасність ПК. За його словами, відповідно до поданих розрахунків, сплаті підлягає 77,9 мільйона гривень, з яких вже до держбюджету сплачено 5,7 мільйона. Більшість платників, які звернулися із заявами до ДФС, 265 із 305, хоче досягти ПК за сумами зобов’язань, зокрема щодо яких триває процедура судового або адміністративного оскарження.

«Участь у ПК передусім вигідна платникам, щодо яких відкрито кримінальне провадження. Досягнення ними компромісу означатиме закриття кримінальних справ. Платники до 16 квітня цього року можуть взяти участь у процедурі ПК», — підкреслив Ігор Білоус.

ПК покликаний врегулювати проблемні правовідносини між бізнесом та державою. Завдяки йому бізнес отримав змогу уникнути фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за несплачені податки. Держава пробачає підприємцям раніше недоплачені податки за відносно невелику компенсаційну плату в сумі лише 5% обсягів занижених податкових зобов’язань, тоді як решта 95% вважатимуться погашеними. 

Експерти заявляли, що ПК звільняє від відповідальності за ухилення від сплати податків, але існує ризик порушення кримінальних справ за іншими статтями, наприклад службова недбалість або привласнення, розтрата майна. А ще, показуючи всі свої операції за неперевірені періоди, компанія мимоволі підставлятиме своїх контрагентів. 

«УК» звернувся по роз’яснення в ДФС. «Суть ПК — звільнення добросовісних платників податків від юридичної відповідальності за заниження податкових зобов’язань. З огляду на положення частини п’ятої статті 212 Кримінального кодексу України щодо звільнення від кримінальної відповідальності платників податків у разі досягнення процедури податкового компромісу, а також на склад злочину, передбачений вказаною статтею, який визначається як «завдання шкоди державі, суспільству» вважаємо, що інші статті КК  (358, 366, тощо, які є допоміжними у кримінальному провадженні за статтею 212 КК України) не повинні застосовуватись до таких платників податків, оскільки нема складу злочину у вигляді завдання збитків державі. Але недобросовісні платники податків, які організовували та створювали злочинні схеми, повинні нести кримінальну відповідальність. А уточнення платником податків податкових зобов’язань шляхом подання уточнюючого розрахунку не впливає на розмір податкових зобов’язань його контрагентів», — йдеться в роз’ясненні.

Від редакції. Якщо у вас є запитання щодо податкового компромісу, то надсилайте їх нам — ДФС обіцяє оперативно відповідати.