Розширений Саміт Європейської народної партії, який відбувся в Гельсінкі, спростував будь-які твердження про нібито втому від України чи втрату нею підтримки Європи. На цьому наголосив Президент Петро Порошенко, спілкуючись із представниками ЗМІ після завершення саміту, повідомляє департамент прес-служби АП.

Єдина позиція

Глава держави зазначив, що основними питаннями обговорення під час роботи саміту було збереження миру та єдності Європейського Союзу, підтримка в цьому контексті України в її боротьбі з агресором.

«Дуже докладно обговорювали майбутнє Європи — яким воно має бути в наступні п’ять років. Виклики, що стоять перед Європою, у сферах безпеки, встановлення миру, протидії загрозам, а також у напрямі розвитку Європи. І дуже важливо, що Україна брала активну участь у цьому обговоренні. Відчувалася дуже потужна підтримка європейських лідерів під час саміту», — констатував Петро Порошенко.

Президент зауважив, що всі учасники висловлювали єдину позицію щодо ситуації в регіоні. «Позиція одна: як забезпечити єдність Європейського Союзу, зберегти мир. Президент Європейської Ради Дональд Туск наголосив, що той, хто не засуджує Путіна за його агресію проти України, хто не допомагає нашій державі, не може вважатися європейцем, справжнім членом Європейської народної партії. Зал оплесками вітав стоячи цей заклик великого друга України пана Туска», — підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави зауважив, що, користуючись нагодою, запросив лідерів Євросоюзу, разом з паном Туском, відвідати Україну.

«Запрошення було люб’язно прийнято, і пан Туск відвідає Україну на початку наступного року. Буде дуже активний діалог, особливо напередодні саміту Євросоюзу, де вирішуватимуть питання продовження санкцій», — повідомив Петро Порошенко.

У Фінляндії він закликав європейських лідерів зберегти санкції проти країни-агресора Росії через невиконання нею мінських домовленостей та відсутність з її боку кроків, які б сприяли встановленню миру в нашій державі.

«Я закликав лідерів Європи мобілізуватися, забезпечити єдність і продовжити санкції проти Російської Федерації у зв’язку з відсутністю будь-якого прогресу щодо імплементації мінських угод, забезпечення режиму припинення вогню й виведення російських військ і російської артилерії з української території, забезпечити прогрес у частині звільнення заручників, яких незаконно утримують на окупованих територіях і в тюрмах Росії та в окупованому Криму. І я відчув потужну та повну підтримку України з боку Європейського Союзу», — підкреслив глава держави.

Було зроблено важливий наголос на необхідності посилення міжнародного тиску на російську сторону для звільнення українських політичних в’язнів. Петро Порошенко обговорив із Президентом Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо подальші кроки задля звільнення українських політичних в’язнів. До слова, наш Президент подякував фінському колезі за його особисту активну позицію в цьому питанні, а також за гостинність і підтримку, яка нашій державі дуже потрібна.

Ми залишаємося разом

Петро Порошенко розповів і про перемовини з віце-президентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом, під час яких обговорювали надання Україні найближчим часом 500 мільйонів євро макрофінансової допомоги від ЄС. «Ідеться про лічені тижні для надання цієї допомоги. Також обговорювали надання допомоги нашій державі у співпраці з Міжнародним валютним фондом. Нині маємо велику увагу Європи, велику її допомогу. Ми разом. Це дуже позитивний сигнал, який отримала Україна», — наголосив глава держави.

Розповідаючи про підсумки зустрічей під час робочого візиту до Фінляндії, Президент зупинився на спілкуванні із предстоятелем Фінляндської православної церкви архієпископом Левом. Архієпископ Лев зауважив, що українці мають право створити власну церкву, як мали право й фіни 100 років тому. «Архієпископ висловив повну підтримку створенню автокефальної Української православної церкви. Процес підтримки рішення Вселенського патріарха про надання Україні томоса про автокефалію, надання грамоти про створення не залежної від Москви української церкви шириться і має дедалі більше схвалення в різних куточках світу», — резюмував Петро Порошенко.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»