Робочий візит Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка до Брюсселя мав на меті кілька стратегічних для України цілей. Одна з них — участь у засіданні Європейської Ради, центральними питаннями якої був розвиток відносин з Україною та протидія російській агресії. Глава уряду намагався переконати керівників європейських інституцій і лідерів країн у необхідності збереження і навіть поглиблення санкцій проти РФ, чия політика загрожує не лише континентальній, а й світовій системі безпеки.

Перед початком представницького зібрання Арсеній Яценюк зустрівся з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском. За результатами цієї зустрічі він поділився з журналістами деякими висновками, один із яких був однозначним: «Інколи виникає дискусія поміж окремих країн-членів ЄС щодо можливого пом’якшення санкцій до Російської Федерації. Хочу дуже чітко заявити, що дискусія може йти тільки про продовження та посилення санкцій».

Українська сторона виконала і виконує все, щоб у країні був мир і стабільність, захищаючи не лише Україну, а й європейський кордон. А от РФ аж ніяк немає бажання повернути Україні її території — Донецьк, Луганськ і Крим, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

На думку Прем’єра, РФ зобов’язана повністю виконати мінські домовленості. Натомість події розвиваються за не зовсім утішним сценарієм. 

«Формула російської стабільності — це нестабільність у Європейському Союзі. І якщо Путін зруйнує єдність між країнами-членами ЄС і між лідерами країн ЄС, — це буде найбільша історія успіху президента Путіна. І це буде катастрофа для Європейського Союзу», — так чітко охарактеризував Арсеній Яценюк розклад сил на геополітичній мапі Старого Світу.

Він висловив переконання, що Європейському Союзу таки вдасться зберегти єдність, санкції не послаблять, а макрофінансову допомогу Україні прискорять і, можливо, навіть збільшать. Сподівається Прем’єр і на підтримку ініціативи Києва направити в Україну миротворчу місію, яка за сучасних умов є чи не найоптимальнішим варіантом досягнення такого бажаного та очікуваного миру на континенті.

Водночас доводиться констатувати, що це питання потребує багатостороннього вивчення, узгодження позицій всіх країн ЄС, а також ймовірного подолання дипломатичного тиску та політичної істерії РФ. 

Свого співрозмовника Арсеній Яценюк поінформував і про хід внутрішніх українських реформ, зокрема щодо змін у податковій сфері, системі соціального забезпечення, ухвалення трьох пакетів жорсткої бюджетної економії.

«Ми були змушені змінити тарифи на енергетичні ресурси і розпочали одну з найбільш складних, але важливих програм надання субсидій для громадян України. Ми провели реформи в енергетичному секторі. Ми зробили за рік те, чого не робили протягом двадцяти років. І заява міністрів фінансів «Великої сімки», заяви Європейської Ради і наших європейських партнерів — цьому свідчення. Ті, хто не проводить реформи, не отримують 25 мільярдів доларів від МВФ і міжнародних кредиторів», — окреслив перші кроки на шляху перетворень Арсеній Яценюк.

Спільні підходи ЄС до подальших дій на підтримку України глава уряду обговорив також з президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером та польською колегою Евою Копач.

У програмі робочого візиту передбачено й участь у саміті Європейської народної партії.