Сподіваємося, цими травневими днями через величезну телевізійну аудиторію світ пізнає  велику європейську Україну по-новому, плутати нашу державу з іншими стане складно вже навіть абсолютно аполітичним і далеким від географії «рабам  пульта і дивана».  Торішній тріумф Джамали в Стокгольмі наступного тижня сторицею конвертується в іміджеві здобутки гостинної і співучої країни,  яка попри війну здатна організовувати заходи  найвищого рівня. 

Церемонія урочистого відкриття пісенного конкурсу «Євробачення-2017» відбудеться цієї неділі на площі Конституції в Києві. За словами креативного директора події Сергія Проскурні,  локацію обрали невипадково. Адже саме вона дасть змогу світові побачити українську  столицю  сучасною й історичною водночас.  Площа Конституції — це будівля Верховної Ради,  урядовий квартал й унікальна пам’ятка архітектури — Маріїнський палац та  знаменитий оглядовий майданчик. «І тут ми б’ємо всі рекорди, тобто вперше за історію Євробачення червона доріжка буде не 100 метрів і навіть не 200, а 265!» — наголошують організатори.

Гості Євробачення охоче діляться першими враженнями. Фото з сайту radiosvoboda.org

Після того як кожна делегація пройде зоряний шлях в оточенні щасливої публіки, міжнародних фанатів і журналістів, учасники перемістяться на дах КВЦ «Парковий». Там відбудеться церемонія підняття прапорів країн-учасниць. Сама офіційна частина відкриття конкурсу буде канонічною і з яскравим українським акцентом.

Уже кілька днів на столичному Хрещатику працює офіційна  локація для фанатів, туристів, гостей міста та киян  Eurovision Village.

«Кожен, хто прийде сюди, зможе подивитися трансляції з головної локації Євробачення, відчути атмосферу свята та отримати багато позитивних емоцій, — зазначив, відкриваючи євромістечко,  Київський міський голова Віталій Кличко. — Упевнений, що ті, хто приїде до нас у гості, не хотітимуть від’їжджати й розказуватимуть потім вдома про найкраще місто у світі — Київ».

А директор пісенного конкурсу від Європейської мовної спілки Надя Буркгардт наголосила, що цьогорічне євромістечко на Хрещатику — найбільша в історії конкурсу фан-зона. Одночасно на його території може перебувати майже 12 000 людей. А протягом кожного дня — до 20 000 гостей конкурсу.

До речі, майже дві третини опитаних компанією Research & Branding Group українців упевнені, що країна гідно проведе Євробачення-2017.

У 50 відсотків жителів України сформувалося позитивне ставлення до пісенного конкурсу, негативне  —  у 7%, а для 35% громадян цей щорічний захід байдужий. Нічого не знають про Євробачення  4% опитаних.

Компанія зазначила, що позитивне ставлення до конкурсу більш характерне для жінок і молоді. Байдужість найчастіше виявляють люди за 60.Окреме питання стосувалося ставлення до того, що саме Україна в 2017 році проводить Євробачення. Позитивно це оцінили 49% опитаних українців, нейтрально-байдуже — 39%, негативно — 7%.

Нагадаємо, сам пісенний конкурс відбудеться в Міжнародному виставковому центрі на Лівому березі Києва 9—13 травня. У ньому візьмуть участь виконавці із 42 країн. Повернулися на конкурс Португалія (у 2016-му відмовилася від участі) і Румунія (у 2016-му її дискваліфікували за борги румунського телеканалу TVR (Televiziunea Romana) перед Європейською мовною спілкою). Водночас було прийнято рішення про відмову в участі Боснії і Герцеговині за борги місцевого мовця та Росії.

Мовець-організатор цьогорічного пісенного конкурсу — Національна суспільна телерадіокомпанія України. Телеканал «UA: Перший» здійснюватиме трансляцію наживо: перший півфінал — 9 травня о 22:00, другий — 11 травня о 22:00, фінал — 13 травня о 22:00.

Конкурс другий рік поспіль проходить за новою системою голосування, яка дає рівну вагу для журі та глядачів, тому журі не зможуть занизити оцінки телеглядачів і навпаки.

Тож хоч би хто що казав, буде цікаво. А спростувати  те, що подія вже давно зі звичайного пісенного конкурсу перетворилася на шоу, якому небезпідставно приписують політичне забарвлення, зможе лише найкраща пісня найкращого виконавця. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»