Сьогодні в Монако відбудеться жеребкування групових етапів Ліги чемпіонів УЄФА, а в п’ятницю — Ліги Європи. У найпрестижнішому європейському клубному турнірі 32 команди розбили на вісім груп: 22 клуби потрапили в це число напряму, а 10 перемогли у раунді плей-оф. Серед перших — чинний чемпіон України — київське «Динамо», а в десятці — віце-чемпіон донецький «Шахтар», який успішно пройшов кваліфікацію. Щоправда, матч у відповідь на «Арені Львів» до останнього зберігав інтригу про щасливого власника путівки: гірники могли двічі пропустити в кінці зустрічі, проте все-таки досягли бажаного результату.

Після мінімальної перемоги у Відні «Шахтар» не збирався грати другим номером удома. Наставник  команди Мірча Луческу зі стартових хвилин випустив Азеведо замість Шевчука, а також Кривцова, який змінив Кучера. Крім того, повернувся до складу Степаненко (він зазнав пошкодження ще у першій битві цих команд в Австрії).

Як і належить господарям, «Шахтар» зі стартового свистка заволодів ініціативою і почав у притаманному для себе стилі накочувати атаки на ворота суперників. У діях донеччан відчувалася психологічна розкутість. Здавалося, рецепт перемоги над «Рапідом» уже в кишені. Гол напрошувався, і на 10-й хвилині завдяки індивідуальній майстерності Карлоса м’яч потрапив у ворота. Бразилець, який опинився на лінії штрафного майданчика гостей, виконав досконалий удар у дальній верхній кут воріт Новоти.

Однак радіти з цього довелося недовго: впродовж 15 хвилин «Рапід» перевернув усе догори дриґом. Спершу відзначився Шауб, який зіграв головою на добиванні після удару з шести метрів. А потім Кривцов прямо перед штрафним майданчиком збив Берича, а Хофманн пострілом зі штрафного не залишив шансів П’ятову — 1:2, рахунок, який виводив у груповий етап Ліги чемпіонів уже австрійців. Добре, що відігралися досить швидко: Гладкий підкараулив помилку оборони гостей і в дотик переправив м’яч у ворота після подачі з правого флангу — 2:2.

У другому таймі команди почали грати в досить відкритий футбол, причому «Шахтар» мав вигляд далеко не кращий, ніж суперник: небездоганно грала оборона, атака практично не турбувала Новоту. А наприкінці матчу «Шахтареві» відверто пощастило. Навіть після вилучення капітана віденської команди Зоннляйтнера, який завадив П’ятову ввести м’яч у гру і отримав другу жовту картку, «Рапід» міг забити двічі. На 90-й хвилині ніхто не заважав форвардові «Рапіда» Беричу пробити головою. Після його потужного удару м’яч пролетів поруч зі штангою. А на останній доданій хвилині П’ятов помилився, забираючи м’яч після штрафного. На щастя для української команди, Просенік влучив у штангу.

На післяматчевій прес-конференції головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу, який проводив свій двохсотий матч у єврокубках, визнав, що його команді відверто пощастило наприкінці гри: «Задоволений, що ми пройшли в груповий раунд Ліги чемпіонів. Незадоволений другим таймом, тими помилками, яких ми припускалися в обороні, особливо на останніх секундах і заключних хвилинах гри. Шкода, звісно, що вчора Кучер зламався на тренуванні, Ордець травмований, тож довелося ставити Кривцова, який не грав упродовж трьох місяців. Його невпевненість передавалася всій обороні, він допускав багато фолів. Ми грали проти організованої і агресивної команди. Суперник вибрав хорошу тактику, не давав нам можливості вийти з оборони, пресингував. Дуже незадоволений тими контратаками, які ми проводили. Все це призвело до того, що кінець матчу був драматичним й інфарктним».

«Хочу зізнатися, що у моїй футбольній кар’єрі не було такого везіння, як на останніх секундах цієї зустрічі. Дивно, що Берич не забив головою з шести метрів. І потім був момент, коли Андрій відбив перед собою, і гравці «Рапіда» влучили в штангу. У П’ятова, напевно, в тому епізоді була нервозність, що для його рівня неприйнятно», — наводить слова Мірчі Луческу офіційний сайт «Шахтаря».

А головний тренер «Рапіда» Зоран Баришич визнав, що «Шахтар» заслужив на вихід у наступний раунд за сумою двох матчів, однак і його підопічні зіграли чудово: «У такій ситуації (маю на увазі кінець матчу) результат справді гіркий для нас».

Такий уже футбол. Тому побажаємо «Рапідові» гідних суперників у Лізі Європи. А самі сподіватимемося на віддачу гравців «Шахтаря» у  наступних матчах збірної і, звісно, впевненості П’ятову!

Марлос (ліворуч): з трьох голів — два мої. Фото УНIAН

ПЕРША КОМАНДА

 

Фоменко дає шанс молодим

Головний тренер національної збірної України Михайло Фоменко оголосив список із 25 гравців, викликаних для підготовки та участі у найближчих кваліфікаційних матчах збірної: проти  Білорусі (5 вересня у Львові) та Словаччини (8 вересня у Жиліні). Як зазначає прес-аташе національної команди Олександр Гливинський, національна команда збереться у своєму традиційному розташуванні в Козині  під Києвом у понеділок, 31 серпня. Цього ж дня заплановано прес-конференцію головного тренера Михайла Фоменка та гравця національної команди.

Примітно, що серед викликаних на передматчевий збір є один дебютант. Це — 19-річний півзахисник «Шахтаря» Віктор Коваленко. Привертає увагу й друге запрошення до лав національної команди хавбека «Зорі» 22-річного Руслана Маліновського, а також його однолітка та колишнього одноклубника, а нині — гравця «Шахтаря» Максима Малишева.

Склад збірної України

Воротарі: Андрій П’ятов («Шахтар», Донецьк), Денис Бойко («Дніпро», Дніпропетровськ), Микита Шевченко («Зоря», Луганськ)

Захисники: Артем Федецький («Дніпро», Дніпропетровськ), В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький  (усі −— «Шахтар», Донецьк), Євген Хачеріді («Динамо», Київ), Андрій Пилявський («Зоря», Луганськ)

Півзахисники: Олег Гусєв, Андрій Ярмоленко, Сергій Сидорчук, Денис Гармаш, Сергій Рибалка, Микола Морозюк (усі — «Динамо», Київ), Руслан Ротань («Дніпро», Дніпропетровськ), Тарас Степаненко, Максим Малишев, Віктор Коваленко (усі —«Шахтар», Донецьк), Руслан Маліновський («Зоря», Луганськ), Анатолій Тимощук («Кайрат», Алма-Ати, Казахстан), Євген Коноплянка («Севілья», Іспанія).

Нападники: Євген Селезньов («Дніпро», Дніпропетровськ), Пилип Будківський («Зоря», Луганськ), Артем Кравець («Динамо», Київ). 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»