ПОЗИЦІЯ

Віктор Янукович переконаний: Україна має знайти свій інструмент співпраці з країнами МС, аби не втратити мільярди в торгівлі

По завершенні засідання Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав у Ашгабаті (Туркменістан) Президент Віктор Янукович дав інтерв’ю представникам засобів масової інформації. Він повідомив, що учасники засідання обговорили сучасні виклики, які стоять перед країнами в умовах світової економічної кризи.

«Ми добре усвідомлюємо, що світова економічна криза стосується кожної країни. Як від неї захиститися, які є для цього інструменти, як можна активізувати наші зусилля, щоб знайти можливість компенсувати втрати, які має кожна країна на світових ринках. Про це йшлося в різних форматах», — розповів глава держави. А окремо додав, що передовсім йдеться про зовнішньоекономічні відносини та ведення зовнішньої торгівлі.

Нурсултан Назарбаєв, Віктор Янукович та Володимир Путін вели дискусії і в кулуарах. Фото Михайла МАРКІВА

Як координувати спільні дії

Президент акцентував, що для ефективнішого використання потенціалу співпраці в рамках формату СНД та у двосторонніх відносинах між країнами слід тісніше координувати спільні дії. Для цього Україна налаштована на пошук інструментів ефективної співпраці з Митним союзом. Тому питання взаємодії України з Митним союзом обговорювали й під час зустрічі Віктора Януковича з Президентом Росії Володимиром Путіним. «Якщо ми не знайдемо інструмент співпраці з Митним союзом, то можемо багато втратити. Це неприпустимо для економіки України. Наші пропозиції, які ми обговорювали вже кілька років поспіль, зводяться до того, що нам треба приєднуватися до деяких положень Митного союзу, до тих правил, які є в Митному союзі, і ми з ними повинні рахуватися, — передає слова Президента його прес-служба. — Україна зазнаватиме втрат, якщо не рахуватиметься з деякими правилами Митного союзу. Так само втрачатиме і Митний союз».

Президент відзначив великий обсяг товарообігу, який нині існує між Україною та країнами, що входять до Митного союзу. «Товарообіг з Митним союзом перевищує 60 млрд дол. Ми зобов’язані замислитися над цим та знайти рішення. Це наш обов’язок», — пояснив свою позицію глава держави.

Він також сказав, що під час зустрічей в Ашгабаті з Президентом Росії Володимиром Путіним і Президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим обговорив питання співпраці в газовій сфері. «Усі ці питання — на порядку денному. Вони не стоять на місці, вони рухаються, — сказав Віктор Янукович, зауваживши, що зібрання, подібні до нинішнього, є хорошим майданчиком для обговорення таких питань. — Є перспектива розв’язання цих проблем. Треба працювати, потрібні такі контакти, такий майданчик, і потрібна така ініціатива. І їй постійно треба додавати енергії».

Свіжі ідеї від уряду

Президент також заявив журналістам, що персональний склад нового уряду залежатиме від професіоналізму та націленості на виконання завдань, які нині стоять перед нашою країною. За його словами, склад Кабінету Міністрів повинен відповідати вимогам сьогодення, викликам, які стоять перед нашою країною. «Тут ідеться не тільки про Прем’єр-міністра, а взагалі про команду, яка братиме на себе певну відповідальність і триматиме слово. Йдеться про команду, яка здатна ефективно працювати», — наголосив глава держави.

Водночас він високо оцінив роботу Миколи Азарова на посаді глави уряду. У зв’язку з цим Віктор Янукович припускає, що він може знову очолити Кабінет Міністрів. «Це один із кращих Прем’єр-міністрів, який у різних умовах досягав ефективних чи позитивних результатів своєї роботи. Тому в нього є великий шанс, — сказав Президент. — Але ми не можемо відкидати будь-які варіанти. Тому що багато залежатиме від того, кого він приведе зараз у свою команду. Я хочу почути свіжі ідеї від уряду».

Глава держави підкреслив, що готовий з майбутнім Прем’єр-міністром та урядом розділити відповідальність за країну в сучасних складних умовах світової кризи. «У нас достатньо сил, маємо багато інструментів, як протидіяти тій кризі, яка насувається на всі країни. Але хочу побачити, хто буде поруч, у кого які можливості є, і загалом зрозуміти, як ми спільно діятимемо, — зазначив він. — Є програма, яку я готовий також запропонувати, вона готова. Микола Янович з нею знайомий і певною мірою брав у цьому процесі участь. Тому багато що залежатиме від того, яким буде його особисте ставлення до цього і наскільки ефективний склад уряду він запропонує». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»