І не лише не платити, а ще й заробляти на безплатних кіловатах навчилися на Прикарпатті. У низці сіл мешканці Івано-Франківщини останніми роками взяли курс на встановлення сонячних батарей. Передусім це важливо для високогірних сіл, де лінії електропередач непросто ні провести, ні за потреби ремонтувати. Тож саме життя змусило людей вдатися до ефективних заходів з енергонезалежності краю.

Зекономили бюджетні кошти

У високогірному селі Яворів Косівського району встановили 21 вуличний ліхтар із автономним освітленням на сонячних батареях. Нині ними облаштовано центр села, автобусні зупинки, і ті місця, де, через особливості місцевого ландшафту, немає змоги провести кабелі для звичайної електромережі.

Так само сонячна енергія — 37 ліхтарів — освітлює вулиці в селі Тюдів цього ж району. Але на цьому вигоди не закінчуються. Електроенергія подається в загальну мережу, і здійснюється її облік. Якщо геліоенергії виробляється більше, ніж потрібно для вуличного освітлення, то, згідно з угодою між Тюдівською сільрадою та ПАТ «Прикарпаттяобленерго», сільська громада може використати її на бюджетні установи, де платником за електроенергію є сільрада. За спожиту електроенергію вона платить по 0,2 грн/кВт, тобто за ціною транспортування електроенергії. Торік, наприклад, завдяки цьому в літні місяці сплачували лише за користування ЛЕП. Тож у районі одним махом «вбили двох зайців» — і сільські вулиці освітлюють, і кошти економлять.

Ліхтарі на сонячних батареях дають можливість сільрадам економити кошти. Фото з сайту yuotube.com

А ще на «сонячне» освітлення перевели дитсадочок «Сонечко», що у селі Рожнів. І так само уклали угоду з енергетиками про подачу електроенергії в загальну мережу і її облікування. І вже відчули вигоду: не лише мають безплатну електрику, а й зекономили бюджетні кошти на придбання пральної машини для «Сонечка».

Щоправда, перш ніж отримувати економію, потрібно було вкласти кошти в спорудження геліосистем. Це проекти недешеві, і селяни самі не змогли їх профінансувати. Наприклад, проект встановлення геліоліхтарів у Яворові коштував 305 512 гривень. У Тюдові — 219 801 гривень. У Рожнові — 233 099.

Це стало можливим за підтримки проекту ЄС-ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ), який долучився до фінансування проекту і надав левову частку коштів: для Яворова — 213 863 гривень, для Тюдова — 153 861, для Рожнова — 164 440 гривень. Решту доклали обласний, районний і сільський бюджет, також свою частку внесла й сільська громада. Як зауважила «Урядовому кур’єру» спеціаліст з моніторингу та зв’язків з громадськістю проекту МРГ Світлана Слабінська, обов’язковою умовою для фінансової допомоги ЄС-ПРООН є спільне фінансування пріоритетних для населених пунктів справ, притому за участі, зокрема й фінансової, сільської громади, яка має об’єднатися і стати партнером проекту.

Багато залежить від громади

— У багатьох районах нашої області завдяки співпраці з МРГ впроваджено чи впроваджується 17 мікропроектів, спрямованих на зменшення енергозалежності краю, розповіла «Урядовому кур’єру» координатор проектів МРГ в Івано-Франківській області Леся Попелюх. — Немало з них у сфері вуличного освітлення, наприклад, у Тисменицькому, Рогатинському районах, що дуже важливо для гірських куточків області. Тут багато залежить ще й від активності громад і від підтримки місцевої влади. Кількість впроваджуваних у нас проектів говорить сама за себе — в області хочуть заощаджувати й, отримавши підтримку міжнародних партнерів, уже успішно це роблять.

До речі, енергоефективні технології на Прикарпатті за підтримки ЄС-ПРООН впроваджуються і на інших об’єктах сільської інфраструктури.

Так, у селі Маріямпіль Галицького району модернізовано систему гарячого водопостачання — встановлено сонячні колектори загальною вартістю 302 565 гривень у сільській амбулаторії сімейної медицини. А в селі Спас Коломийського району інноваційні технології прийшли в місцевий навчально-виробничий комбінат. Його спорудили 2011 року з огляду на те, що учні працюватимуть з комп’ютерною технікою. Тож НВК споживав багато електрики. Щоб здешевити затрати, зауважує Леся Попелюх, вирішили взяти участь у проекті МРГ-3. «Запросивши до співпраці» сонечко, люди очікують скоротити до мінімуму витрати електроенергії із загальної мережі. Крім того, під час непланового вимкнення електроенергії, що трапляється нерідко, матимуть резервне джерело живлення.

А в селі Торговиця Городенківського району встановили геліоколектори підігріву води для душових у спортзалі та підлогу з утепленням. «Наша громадська організація «Агенція розвитку Торговиці» бере активну участь у різних проектах, залучає додаткові кошти для розвитку інфраструктури села, — зауважує голова організації Людмила Вишинська. — Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» мобілізував нас на створення громадської організації, навчив працювати з органами влади, бізнесом, налагоджувати контакти з міжнародними організаціями».

Цікаво, що успішний «сільський» досвід з використання сонячної енергії почали запозичувати й міста Івано-Франківщини, притому в житловому секторі. Вочевидь, одне з перших ОСББ у місті Надвірна — «Добробут-2010» — залучає досвід ЄС для того, щоб за допомогою геліоенергії освітлювати прибудинкову територію та сходові марші. А отже — заощаджувати на комуналці. Відтак, поки одні нарікають на високу вартість платежів, інші активно шукають, як їх для себе здешевити. І знаходять.