Третій комітет Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй затвердив оновлений проект резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)». Документ підтримали 67 країн-членів ООН, проти виступили 26, утрималися 82, повідомляє УНІАН.

Серед країн, які проголосували проти проекту кримської резолюції, крім самої країни-агресора Росії, — шість пострадянських васалів Москви: Білорусь, Вірменія. Киргизстан, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан; традиційні партнери РФ у протистоянні із Заходом: Китай, Сербія, Куба, Північна Корея, Сирія, Індія, Іран, а також Болівія, Бурунді, Камбоджа, Еритрея, М’янма, Нікарагуа, Південно-Африканська Республіка, Південний Судан, Судан, Уганда, Венесуела та Зімбабве.

Акція на підтримку українських політичних в’язнів Кремля «Порожній стілець» символізує незриму присутність цих людей у нашому суспільстві. Фото з сайту tsn.ua

Припинити дискримінацію та переслідування

У Постійному представництві України при ООН зазначили, що ключові елементи проекту резолюції містять чіткі вимоги до Російської Федерації як держави-окупанта. У ньому є «підтвердження неприпустимості захоплення території Криму силою та заклик повернути окуповані території». Також ідеться про засудження політично вмотивованих переслідувань громадян України, заклик звільнити всіх українців, ув’язнених на території окупованого Криму та в РФ. У проекті резолюції перераховано імена всіх українських бранців Кремля, а незаконно позбавлених волі українського режисера Олега Сенцова, активіста Володимира Балуха і кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеїна Куку визнано політичними в’язнями.

Проект резолюції засуджує Кремль за примусове надання українським громадянам окупованого Криму російського громадянства, залучення їх до участі у воєнних операціях, а також проведення незаконних виборчих кампаній. ООН закликає Росію надати доступ до незаконно утримуваних українських громадян на російській території та в Криму незалежним лікарям з міжнародних медичних організацій, а також українським посадовим особам. Російська влада має утриматися від криміналізації права на свободу слова і права на вільне зібрання в Криму, припинити дискримінацію тих, хто не визнає окупації.

Проект резолюції містить пункт, адресований і міжнародним організаціям та спеціалізованим установам ООН. У ньому йдеться, що в офіційних документах Крим слід згадувати як «Автономну Республіку Крим та місто Севастополь (Україна), які тимчасово окуповані Російською Федерацією». У документі міститься доручення Генеральному секретареві ООН підготувати звіт про виконання цієї резолюції та розробити рекомендації для подальших дій. Голосування Генасамблеї ООН за текст відбудеться у грудні цього року, повідомляють у Представництві України при цій організації.

Попри шалений спротив Москви

Голосування за кримську резолюцію відбувалося непросто. Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця розповів, що були спроби перешкодити розгляду цього питання. «Як головний політичний і представницький орган ООН Генеральна Асамблея зобов`язана обговорювати будь-які питання підтримання міжнародного миру й безпеки. На початку поточної сесії ми стали свідками спроб перешкодити цій функції, зокрема щодо українського питання», —  написав дипломат у Twitter.

Він зазначив, що Ген­асамблеї та самій ООН складно реагувати на сучасні виклики, «якщо постійно здійснюються спроби уникнути розгляду нагальних питань, на відміну від багатьох «статичних», які фактично автоматично розглядають рік у рік без істотних змін у результатах». «Закликаю держави-члени ООН брати активну участь у розгляді Генеральною Асамблеєю ситуації на окупованих територіях України на початку відновленої сесії. Відкрите і всебічне обговорення цього питання в ООН сприятиме деокупації суверенних територій України», — наголосив Сергій Кислиця. Він нагадав, що Секретаріат та органи системи ООН у щоденній роботі мають неухильно дотримуватися духу й букви резолюцій Генеральної Асамблеї.

Президент Петро Порошенко подякував державам-членам ООН, які підтримали проект резолюції щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму. «Незважаючи на жорстокий опір Росії Третій комітет ООН ухвалив новий проект резолюції, в якій засуджено жорсткі порушення прав людини, що здійснює Росія — держава-окупант в українському Криму», — написав глава держави на своїй сторінці у Facebook. Петро Порошенко окремо наголосив, що резолюція Генасамблеї ООН «містить положення про долю українських політв’язнів Кремля». «Щоденна боротьба за їхнє звільнення триває. Міжнародна відповідальність за агресію, окупацію, порушення прав людини неминуча, — заявив Президент. — Вдячний державам-членам ООН за незмінну солідарність з Україною!»

«Ця резолюція ООН — про українців, яких Росії не вдається поставити на коліна і яких підтримує демократичний цивілізований світ», — так у мікроблозі у Twitter прокоментував голосування міністр закордонних справ Павло Клімкін.