Поки поліцейські затримували на дорогах порушників-скандалістів, відео з якими згодом з’являлося в інтернеті, народ їм аплодував. Але після погоні в столиці, яка закінчилася загибеллю людини, усе відразу змінилося. Суспільство розділилося на затятих прихильників дій поліції і не менш затятих супротивників щодо питання правомірності стрільби. Одні впевнені, що інакше лихачів не зупиниш, інші категорично засуджують правоохоронців.

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці працівникові патрульної поліції Сергієві Олійнику, який у ніч на 7 лютого під час переслідування автомобіля BMW у Києві застрелив його пасажира. Арешт не передбачає внесення застави. Адвокати заарештованого планують оскаржити рішення суду.

Громадськість прискіпливо стежить за роботою поліцейських. Фото з сайту foxnews.com

У свою чергу, коментуючи цю історію, глава Національної поліції України Хатія Деканоїдзе зазначила: «Мені жаль, що суддя прийняла таке рішення, бо з самого початку ми нічого не приховували, ми передали всі матеріали слідству. Він свідомо прийшов у прокуратуру, він не переховувався».

Водночас вона наголосила, що навіть таке рішення не повинно стати вироком для всієї поліції.

«Найголовніше наше досягнення — це те, що ми відкриті, що ми нічого не приховуємо. Ми повинні бути дуже обережними, щоб це не стало «інквізицією» для поліції», — сказала очільниця Нацполіції.

За її словами, у ситуації з гонитвою за BMW в Києві з’явилася тенденція «відбілювання» п’яного водія. Глава Нацполіції підкреслила, що висновки щодо ситуації насамперед повинні зробити прокуратура і суд, але як людина вона зазначає, що поліцейські «гналися за шаленим BMW».

«Іде дуже небезпечна тенденція «відбілювання» водія. Як глава поліції і просто як людина скажу, що кожен п’яний водій — це злочинець. Ми повинні звикнути до факту, що поліцейські будуть перешкоджати всім, хто порушує закон», — вважає Деканоїдзе.

Думки ж експертів, як і суспільства в цілому, розділилися. Зокрема експерт Аналітичного центру «Політика» Володимир Цибулько підкреслив, що поліція — це інститут, який завжди приходить на допомогу, але коли діють всупереч закону і вимогам поліцейського, то він може застосувати серйозні дії.

«На реформі цей інцидент ніяк не позначиться. На реформі більше позначиться велика кількість контингенту з минулого, який може пройти переатестацію і зберегти старі правила, старі відносини. І ось це дуже небезпечно», — зазначив Цибулько.

Застосування зброї поліцейськими було виправданим, адже вони могли підозрювати, що в машині перебувають злочинці, вважає політичний експерт Олександр Палій.

«Гадаю, що в нас дуже лояльно все це відбувається, бо у США або в європейських країнах у машині, яка тікає від погоні, можливо, усіх застрелили б. У США поліція має колосальні права. Наприклад, навіть до кишені лізти в присутності поліції треба лише з дозволу, оскільки поліцейські можуть запідозрити, що буде застосовано зброю. У нас усе це ліберальніше так і залишилося, незважаючи на війну. Адже зараз є терористична загроза, тому застосування зброї щодо цієї машини, яка тікала на великій швидкості, виправдане не тільки в Україні, а й у будь-якій країні. Поліцейські діяли за інструкцією», — розповів політолог.

На думку експерта, інцидент із гонитвою ніяк не вплине на довіру населення до поліції.

«Одним шкода хлопця, іншим шкода тих людей, які могли постраждати через цих утікачів. Погляди різні, єдиної громадської думки з цього питання немає», — наголосив Палій.

За словами директора Центру досліджень правоохоронної діяльності Олега Мартиненка, те, що сталося, ніяк не позначиться на реформі МВС, бо самої реформи просто немає.

«Навряд чи можна вважати реформою те, що ми переодягли кілька тисяч нових молодих людей, які не мають жодного впливу на внутрішні процеси поліції. Що стосується ставлення людей до цієї ситуації та їхньої довіри до поліції, то їм, за великим рахунком, байдуже. Я бачив опитування людей у Facebook з приводу згоди чи незгоди щодо застосування зброї в цій ситуації. Абсолютно смішний дитячий хід. Там одержаний результат 92,8%, але повірте, якщо ми зараз проведемо опитування людей, чи потрібно знову повернути смертну кару, то більшість буде «за». Але ми ж не вводитимемо смертну кару, порушуючи міжнародні зобов’язання», — резюмував експерт.

Від нових поліцейських рано очікувати злагодженої роботи і впевненої поведінки в нестандартних ситуаціях, бо в них було замало часу на підготовку. Через це і стався інцидент із погонею зі смертельними наслідками в Києві, коментує експерт і президент Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта.

А голова Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко переконаний, що ситуацію з погонею спеціально використовуватимуть для дискредитації Національної поліції.

«Це одна з реформ, яка була проведена і реально продемонструвала свій позитив. Безумовно, є питання, зауваження, треба більше досвіду, підвищити ефективність поліції тощо. Проте нічого не буває одразу суперефективного, але це не корумповане ДАІ, це принципово новий інститут. А зараз його намагаються дискредитувати. Такі інциденти, що відбулися в результаті погоні, трапляються у всіх країнах. У США це трапляється не можу сказати, що кожен місяць, але регулярно. Тому робити зараз із одного інциденту, звичайно, трагічного, якісь кардинальні глобальні висновки — неправильно», — упевнений Фесенко.

На думку політолога, ця трагічна ситуація не позначиться на ході реформ.

«Є люди, конкретні поліцейські, які, можливо (точно я не можу сказати, це повинно показати розслідування), перевищили свої обов’язки. Якщо так, якщо вони скоїли порушення, то вони повинні за це відповісти. І все. Але робити масштабні висновки — це абсолютно неправильно», — наполягає експерт.

Поки ж триває розслідування цього інциденту, у Києві набуває популярності цивільний арешт п’яних водіїв. Побачивши, що людина, яка випила, намагається сісти за кермо, громадські активісти блокують машину і викликають поліцію. Визнають, що явище корисне. І хоч до приїзду поліції водії встигають викликати підмогу у вигляді друзів, ті забирають автомобіль, організовуючи вже самостійно доставку «клієнта».