Консультує Денис ГРЕЧКО,
член коаліції, керівник відділу управлінняпроектами
Павлоградського благодійного фонду «ГОРЄНІЄ»

Ми робимо ремонт, і старі шпалери та штукатурку акуратно пакуємо в мішки і виносимо до контейнерів зі сміттям. Так роблять усі, однак нам двірник сказав, що це будівельне сміття і за це ми маємо платити додатково. Чи це справді так, чи він хоче на нас заробити?

Володимир ПАНЧЕНКО,
м. Черкаси

— По перше, чинне законодавство розрізняє поняття «побутові відходи» та «ремонтні відходи». «Ремонтні відходи» — залишки речовин, матеріалів, предметів, виробів, що утворилися під час капітального та поточного ремонту, перепланування, переобладнання, прибудови у житловому будинку, окремій квартирі тощо.

Під час формування тарифу підприємство, яке визначене виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, керується Порядком формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів № 1010 від 26.07.2006 року, пункт 8 якого визначає: «Тарифи на послуги визначаються окремо за кожною операцією поводження з побутовими відходами та за видами побутових відходів (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, небезпечні)». Тобто існує окремий тариф за вивіз ремонтних відходів. Двірник вірно поінформував вас щодо необхідності додаткової оплати за вивіз будівельного сміття. Однак сплачувати ви повинні не двірнику, а внести кошти на рахунок тієї організації, яка визнана виконавцем послуг із вивезення побутових відходів у вашому місті. Рекомендую звернутися до органів виконавчої влади для отримання інформації про цю організацію або зазирнути в ваш договір на вивезення сміття — там є назва та адреса цієї організації.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua