Завданням із завдань глава держави Петро Порошенко вважає зміцнення обороноздатності країни. На робочій зустрічі з керівниками обласних державних адміністрацій він підписав указ про проведення у 2015 році трьох хвиль часткової мобілізації і передав його в парламент. Наступного дня Верховна Рада 268 голосами (двоє депутатів утрималися, 45 не голосували) схвалила за основу і в цілому Закон «Про затвердження Указу Президента «Про часткову мобілізацію».

У сесійній залі документ представив Секретар РНБО Олександр Турчинов. Він коротко окреслив ситуацію на східному фронті, наголосивши, що напередодні російсько-терористичні війська обстріляли наші позиції майже 130 разів. Є загиблі й поранені. На окупованій частині розгорнуто вороже угруповання з понад 36 тисяч осіб, на озброєнні яких сотні танків, броньованих машин, сучасних артилерійських систем.

Україна має протистояти цій навалі. Тож народні обранці цілком солідарні з Президентом у питаннях зміцнення обороноздатності країни. Приміром, щодо уникнення протягом нової хвилі мобілізації тих помилок, які були допущені торік під час призову.

Одна з них спричинила непропорційність мобілізації по регіонах і призвела до того, що чотири області направили до війська значно менше призовників, ніж у середньому по країні. Аби таке не повторилося знову, глава держави  доручив відповідальним посадовцям контролювати пропорційність під час нинішньої кампанії.

Прозвучало на нараді й застереження щодо корупційних схем, з допомогою яких вдавалося уникнути мобілізації протягом 2014 року. За такі правопорушення покарання буде досить жорстким: уже є кримінальні справи щодо ухилення від мобілізації та сприяння цьому військових комісарів.

Президент заспокоїв родичів тих юнаків, яких уперше призивають на військову службу. Цю недосвідчену молодь не будуть залучати до лав частин, які розташовані у зоні проведення Антитерористичної операції. Спочатку їх мають навчити боронити державу, а до того вони нестимуть службу лише в місцях постійної дислокації своїх військових частин.

Глава держави також звернув увагу голів ОДА на необхідність дотримання принципу соціальної справедливості і попросив міністра оборони й начальника Генштабу довести цю позицію до воєнкомів.

«Захищати Батьківщину — не лише справа робітників та селян. Не відмовляйте у цій можливості й представникам місцевої політичної еліти. Мобілізація має стосуватися всіх», — цитує слова глави держави його прес-служба. На переконання Петра Порошенка, до війська мають прийти свіжі сили, які замінять тих, кого мобілізували раніше. Перша хвиля почалася майже рік тому, й нині хлопців з фронту слід відпустити додому на перепочинок.

«Десятки тисяч сміливих воїнів з честю, з почуттям виконаного обов’язку та глибокою вдячністю співвітчизників повернуться до дружин, дітей та батьків, — сказав він. — Ваш обов’язок, панове глави адміністрацій, — гідно зустріти їх, допомогти, простежити, щоб вони отримали всі соціальні гарантії, передбачені законодавством. Йдеться про повернення на гарантовано збережене місце роботи для тих, хто його мав. Ви маєте сприяти працевлаштуванню тих, кого призивали безробітним. Про виділення земельних ділянок учасникам АТО. Це теж ваша відповідальність, і це має відбуватися прозоро й ефективно».

Президент повідомив, що указ про демобілізацію готується, і він планує підписати його найближчим часом, одразу ж після запуску мобілізації. Це для того, аби не допустити зниження боєздатності країни. Задля цього варто залучати на контрактну службу й військовослужбовців, які добре себе проявили. А демобілізованим воїнам необхідно запропонувати роботу у військкоматах. Передусім це стосується інвалідів, які потребують соціалізації та підтримки.