Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Сади України» грунтовно зайняла лідерські позиції у виробництві і продажу насіння гібридів соняшнику та кукурудзи в нашій державі. На частку компанії, яка представлена в усіх регіонах України півтора десятком агенцій, залежно від сезону реалізації припадає від 5 до 25 відсотків насіннєвого матеріалу соняшнику власної і зарубіжної селекції, що постачають вітчизняним аграріям.

Гібриди АФ «Сади України» характеризуються стійкістю до хвороб та високою продуктивністю. Цього року вони доповнилися кількома новинками власної селекції, які поєднали  стійкість до семи рас вовчка, несправжньої борошнистої роси та посухи.

Директор з маркетингу та реклами АФ «Сади України» Анжеліка Журавльова переконалася, що на полі гібридизації будь-яка рослина може стати соняшниковою «моделлю». Фото автора

Знайомтеся: константін

Щедрі подекуди аж надміру дощі нинішнього літа після рясних весняних злив обійшли землі Кегичівського району Харківської області, потьмаривши райдужні надії багатьох місцевих хліборобів. Проте в агрофірмі «Сади України» до різних сюрпризів природи ставляться розважливо і передбачливо. Лінійка гібридів основних культур тут вибудувана з таким урахуванням різних факторів ризиків — від кліматичних умов і до стійкості найбільш дошкульним хворобам рослин, — що дає змогу аграріям впевнено почуватися за багатьох викликів.

У цьому на власні очі пересвідчуєшся, побувавши на полях агрофірми, які за потужністю рослин, чистотою міжрядь та здоровою однорідністю добірних «капелюхів» безпомилково впізнаєш серед різноманітних з почорнілими «п’ятаками» фермерських та одноосібних масивів соняшників.

Уже перше поле соняшнику продемонструвало надзвичайні характеристики та якість роботи селекціонерів і аграріїв.

— Ми перебуваємо на ділянці, де вирощують гібрид соняшнику сербської колекції константін, який останні три роки сколихнув ринок України. Він стійкий до грибкових захворювань. На даній фазі розвитку цей гібрид має велику облистяність, дужу шляпку, інтенсивне забарвлення. Ми бачимо, що й досі триває процес наливання зерна. Насіння буде велике, повноцінне, і ми впевнені, що потенціал цього поля має не менш як 3,5 тонни урожайності. Генетична урожайність вирощуваних нами гібридів соняшнику становить понад 5 тонн, але у виробничих посівах можна зібрати понад 4 тонни з гектара. Торік константін дав понад 42 центнери з гектара на виробничих масивах. Вважаю, що в умовах Кегичівського району, який останніми роками перебуває в доволі екстремальних умовах через  нестачу вологи, отримання на круг понад 3,5 тонни насіння непоганий результат, — каже директор з насінництва ТОВ «Агрофірма «Сади України» Олег Францевський.

— Справді, навіть за несприятливих погодних умов торік нам вдалося виростити непогані врожаї, — стверджує заступник генерального директора з виробництва Олег Забажан. — Наприклад, такий відомий гібрид сербської селекції, як анастасія дав на виході понад 44 центнери. Ячмінь і пшениця, до речі, теж  вродили: по 40 і 70 центнерів зібрали з кожного гектара відповідно.

Анастасіїн чобіток

Цей соняшниковий більш ніж стогектарний клин назвали чобітком через його химерну форму, яка й справді нагадує зимове жіноче взуття. Тут майже повністю панує гібрид соняха анастасія, поступившись кількома десятками гектарів НС-Х — 26749. Звіддалік за дужістю і рослістю рослин їх не розрізниш. Проте оглянувши ділянку зблизька, подив викликає зовсім інше: на цих неполивних, порепаних від засухи землях (а тріщини, повірте, товщиною з дорослу руку), обидва гібриди почуваються цілком комфортно, радують інтенсивністю зеленого забарвлення стебел, листя та яскравою позолотою шляпок. А «обіцяє» анастасія нинішнього сезону не менш як 40 центнерів з гектара.

— Там, де більш-менш витримується сівозміна і посіви не надто вражені вовчком, добре проявляють себе класичні гібриди тітанік, драган, каньйон спільної селекції із сербським інститутом рільництва і овочівництва м. Новий Сад, з яким співпрацюємо понад 20 років, — пояснює Олег Францевський. — До речі, лінійка гібридів, які себе добре зарекомендували, цього року доповниться в нас дуже перспективним НС-Х — 26749, що належить до групи ранніх гібридів. Ми його вже випробували і переконалися, що цей гібрид стійкий до грибкових захворювань, захворювань листя, стовбурової частини, генетично стійкий до всіх рас несправжньої борошнистої роси, майже не боїться посухи. Він, як і інші новинки, сьогодні на ділянках гібридизації, і наші аграрії отримають його уже нинішньої осені.

Справжньою бідою для аграріїв  стало розповсюдження рослини-паразита вовчка, яке можна порівняти з пандемією. В «Садах України» є своя селекція,  сильна у виведенні гібридів, стійких до 7 рас вовчка (А-Г). Аграріям східних і південних регіонів АФ презентує такі гібриди з цього сегмента: гранада, гольфстрім, бомбардир, тоскана, що є високоурожайними і в посушливих умовах почуваються добре. Вони стовідсотково конкурентні з гібридами імпортної селекції.

— Тобто можна сказати, що імпортний посівний матеріал соняшнику дедалі більше витісняється з українських полів і зарубіжний гібрид вже українцям обрид? — перепитую пана Олега.

— Почасти так. Бо з привізним насінням на поля до нас потрапляє й вовчок різних популяцій, який мутує, і гібриди соняшнику важко піддаються селекції у повному обсязі. Нинішнього сезону ми вивели гібриди, стійкі до всіх видів несправжньої борошнистої роси та ще й  до 7 рас вовчка. Наші ж гібриди в цих екстремальних умовах почуваються добре і не лише не поступаються, а навіть кращі від зарубіжних аналогів. До того ж коштують вони удвічі дешевше. Ринок сьогодні достатньо насичений, але ми маємо значно вищі стандарти серед представлених на ринку України. Чистота нашого насіння перевищує 99,5%, схожість — 94-96%, генетична чистота сягає 96-99%, що свідчить про високий клас. Цьому сприяє замкнений цикл виробництва, завдяки якому ми, починаючи з посіву на ділянці гібридизації, де повністю витримано технологічну карту з внесенням необхідних пестицидів, отримуємо високий урожай. На заводі, що укомплектований обладнанням данської фірми CIMBRA HEILD GmbH, удосконалюємо продукцію та постачаємо її партнерам, — розкриває складові успіху головний фахівець з насінництва.

Олег Францевський перевіряє налитість насіння. Фото автора

Курс на Євросоюз через районування

Портфель замовлень в «Садів України» не худне навіть у нинішніх складних економічних умовах. За словами комерційного директора АФ Наталії Бондаревої, компанія не обмежується внутрішнім ринком, а активно завойовує плацдарми для подальшого розвитку в країнах колишнього Союзу.

— До початку агресії проти України великий обсяг продукції постачали росіянам, сьогодні вийшли на ринок Казахстану, плануємо розширити свою присутність ще в кількох країнах, зокрема Узбекистані, а в найближчому майбутньому будемо районувати гібриди і постачати продукцію до Євросоюзу, — каже пані Наталія і додає, що були доволі насичені сезони, коли поставки здійснювали переважно партнерові в Сербію. Сьогодні «Сади України» — найбільша компанія, яка представляє сербську продукцію в Україні та реалізує  спільні з інститутом проекти з виведення гібридів.

Лояльна цінова політика агрофірми забезпечила господарству солідну клієнтську базу, де, як пояснює комерційний директор, 95 відсотків — постійні партнери. Фірма завжди готова до співпраці з кредитування вітчизняного аграрія, яке аж ніяк не прив’язується до курсу валют, що стрибає.

— Під час кредитування ми не вимагаємо ніяких застав, не встановлюємо жодних процентів. Наша продукція обходиться українським аграріям удвічі дешевше, ніж зарубіжні аналоги. Цього року за посівну одиницю (2,2 га) правитимемо 1500 гривень, тобто на рівні минулого року, — наголошує пані Наталія. — Вірю, що незабаром вийдемо й на далеке зарубіжжя, де завдяки вже випробуваній політиці компанії зможемо налагодити ефективне партнерство.