АЛЬТЕРНАТИВА

 У Черкасах котельня на стружці забезпечує теплом лікувальні заклади

Обласна лікарня, онкодиспансер, кардіологічний центр і ще кілька будинків у Черкасах опалюватимуться у новому сезоні не газом чи вугіллям, а деревною стружкою. Для цього в котельні мікрорайону встановлено спеціальний екологічно чистий біокотел французького виробництва.  Він обійшовся місту в 9,1 млн грн. Кошти позичили у ЄБРР на 15 років. За попередніми підрахунками, зазначив міський голова Сергій Одарич,  через 3,5 року вкладені кошти окупляться, адже стружка втричі дешевша, ніж газ.

Нещодавно в котельні, де встановлено нове устаткування, відбувся його пробний пуск. За словами головного інженера «Черкаситеплокомуненерго» Миколи Кушніра,  до бункера входить до 300 кубометрів подрібненої деревини, якої вистачає на три доби роботи. Сам котел розміром з невеликий двоповерховий будинок обладнаний пристроями, що допомагають очищати викиди від продуктів згоряння. Диму під час роботи котельні практично немає. Тут чисто і шуму від роботи котла і насосів майже немає.

Комунальники на місці переробляють гілки на енергосировину. Фото з архіву редакції

Одне з найголовніших питань — забезпечення котла паливом. Частину стружки, кубічний метр якої коштує 300 грн, теплоенергетики купуватимуть на деревообробних підприємствах, решту — готуватимуть самі. Одна дереводробильна установка в місті вже є, планується придбати ще дві. Подрібнювач нині працює в бригаді обрізання дерев. Комунальники просто на місці переробляють гілки на стружку та відвозять до котельні. У подальшому підприємство планує приймати деревину від людей. Котел використовуватиме блакитне паливо лише в «піки» навантажень, коли температура сягатиме значного мінуса. Але економія для бюджету буде значною — до 2 млн грн на рік.

Біокотел, за словами керівництва міста, використовується як експеримент. За його результатами буде вирішено, як упроваджувати альтернативні види палива в інших котельнях. У перспективі місто прагне взагалі не залежати від газу.

— За три-п’ять років, — розповів Сергій Одарич, — плануємо відмовитися від використання природного газу для вироблення тепла. На альтернативні енергоносії можна перевести віддалені мікрорайони, які не мають змоги отримувати тепло з єдиної теплоцентралі. В основній частині міста, де відбувається подача через теплоцентраль, ми можемо виробляти достатню кількість тепла з вугілля. Разом з економією тепла це дасть відчутний ефект.

В обласному центрі розроблена концепція забезпечення теплом, за якою 93% міста має перейти на альтернативні джерела опалення: вугілля, мазут, сміття, деревину і навіть солому. На думку міського голови Сергія Одарича, це дасть змогу місту в подальшому не залежати від результатів переговорів України з Росією у «газовому» питанні.

Новий біокотел — це перша ластівка «зеленої» енергетики  в обласному центрі і в інших населених пунктах області. Черкащина щороку споживає 2,4 млрд кубометрів природного газу. За інформацією облдержадміністрації, на потреби промисловості йде приблизно 57% загального обсягу, на ЖКГ — до 12%, на потреби населення та бюджетних установ — 29%. В області вже давно зрозуміли загрозу вичерпності таких енергоресурсів, як газ, і небезпек, пов’язаних із «газовою» залежністю від Росії. Тому нині докорінно змінюють концепцію розвитку енергетики. Одним із заходів у цьому напрямку стало ухвалення обласної програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв області на 2011-2015 роки.

Програма передбачає розширення обсягів використання і сфери застосування нетрадиційних і відновлюваних джерел енергії. Пріоритетними є сонячна енергія, гідроенергетичний потенціал малих річок, тваринницька біомаса, відходи лісу для палива. Передбачається, що завдяки її запровадженню використання традиційних природних паливно-енергетичних ресурсів зменшиться майже на 600 тис. тонн умовного палива. На п’ять років для реалізації програми на розвиток альтернативних джерел енергії передбачається витратити 29,1 млн грн, щороку — по 5,8 млн грн. Як записано в документі, кошти залучатимуться не лише з державного, обласного і місцевих бюджетів, а й інвесторів.

Поки керівництво області для залучення інвестицій у розвиток «зеленої» енергетики активно налагоджує співпрацю з іноземцями, обласний центр уже три роки реалізовує кредитну угоду з ЄБРР на модернізацію КПТМ «Черкаситеплокомуненерго». Місто одержує тепло та гарячу воду від двох компаній — названої (40% споживачів) і Черкаської ТЕЦ (60%). Черкаська ТЕЦ має дві котельні: одну універсальну (використовує і газ, і вугілля), другу — газову, а «Черкаситеплокомуненерго» — 37 котелень, які до недавнього часу споживали тільки газ. Чотири роки тому останнє  підписало угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про надання кредиту на 11,2 млн євро й одержує кошти на введення нових стандартів управління, ремонт міських котелень і встановлення індивідуальних теплових пунктів у житлових будинках. У рамках реалізації кредитної угоди заплановано і впровадження ресурсозберігальних технологій, і частковий перехід на використання біопалива. Водночас місто працює й над удосконаленням технологій спалювання природного газу: встановлюють котли підвищеного коефіцієнту корисної дії, робота яких автоматизована. Таким чином здешевлюється виробництво теплоенергії.