У структурах ЄС Європарламент виступає потужним адвокатом України в питанні отримання безвізового режиму і може проголосувати за резолюцію щодо візової лібералізації вже у жовтні. Про це під час брифінгу в Києві, де відбулося чергове засідання Парламентського комітету асоціації Україна — ЄС, повідомив його співголова Андрей Пленкович.

Плата за в’їзд до ЄС?

За його словами, 26 вересня комітет з громадянських свобод, судочинства та внутрішніх справ ЄП ухвалить доповідь щодо візової лібералізації з Україною. «Я сподіваюся, після цього її буде швидко подано на розгляд євродепутатів, і ми зможемо проголосувати за неї вже в жовтні», — сказав Андрей Пленкович. Він наголосив, що завдяки скасуванню віз європейська перспектива стане для українців «матеріальним і відчутним результатом».

Євродепутати, з якими вдалося поспілкуватися «УК», запевняють, що Європарламент не створюватиме жодних перешкод для завершення процесу візової лібералізації з Україною. «Я переконаний, що в близькому майбутньому безвізовий режим між Україною та ЄС набере чинності. Певні зволікання спричинені лише процедурними моментами, тому все триває довше, ніж ми сподівалися», — пояснив у коментарі «УК» заступник голови комітету асоціації Україна — ЄС Тібор Шаний. Проте він визнає, що деякі сили вимагають схвалити американський тип безвізового режиму, який передбачає, зокрема, попередню реєстрацію громадян, які мають намір здійснити поїздку на територію країн ЄС. Але Тібор Шаний вкотре наголосив, що позиція більшості в Європарламенті полягає в тому, що Україна має отримати повний й безумовний безвізовий режим. «Бо якщо Київ виконав усі передумови й   зобов’язання для отримання безвізового режиму, то про жодні додаткові умови не може йтися», — сказав євродепутат.

Вільний виїзд в Європу: чекати залишилося недовго. Фото Володимира ЗAЇКИ

Проте, незважаючи на цю позицію більшості в ЄП, у Єврокомісії вже  працюють над тим, як  запровадити електронну систему в’їзду. У Брюсселі вважають, що таким чином відповідні органи безпеки країн ЄС зможуть ліпше контролювати потік тих, хто в’їжджає на територію Євросоюзу. Система матиме назву Etias — European Travel Information and Authorisation System. Єврокомісія нині проводить техніко-економічне об∂рунтування і вивчає, як і коли Etias можна буде встановити в аеропортах і на прикордонних переходах.

Впровадити цифрову систему реєстрації, котра надійно перекриє всі шпаринки у системі безпеки на кордонах, торік закликали міністри внутрішніх справ країн ЄС після терактів у Парижі. За системою, що функціонує у США з 2007 року, подорожні, яким не потрібна віза для в’їзду в ЄС, повинні будуть зареєструватися на сайті. Згідно з інформацією європейських чиновників за реєстрацію треба буде сплатити від 13 до 50 євро, повідомляє DW. Тож грузинам і українцям, які чекають на безвізовий режим з ЄС, варто приготуватися до того, що замість збору до візових консульств країн Шенгенської зони їм доведеться сплачувати фактично таку саму суму за реєстрацію.

Нідерланди досі не визначилися

Тим часом над долею угоди про асоціацію між Україною та ЄС   нависає тінь нідерландського референдуму, який загальмував процес її ратифікації. Як сказав у Києві Андрей Пленкович, у Європарламенті сподіваються, що уряд Нідерландів запропонує своє рішення цієї проблеми, «яке дасть юридичні важелі для того, щоб угода набрала чинності».

Насправді ж ясності щодо того, як, коли і в який спосіб буде нарешті ратифіковано угоду про асоціацію, ні в Гааги, ні в Брюсселі немає. Днями The Financial Times процитувала прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, який заявив, що, попри багатомісячні дипломатичні зусилля, його країна навряд чи ратифікує угоду про асоціацію між Україною та ЄС, оскільки більшість нідерландців висловилися проти такої ратифікації на референдумі у квітні 2016 року.

При цьому політик висловив сподівання, що решта 27 держав-членів ЄС зможуть якимось чином обійтися без участі Нідерландів.

Але нідерландському уряду, який не може нехтувати думкою більшості громадян напередодні виборів, котрі мають відбутися там наступного року, і водночас не може накликати на себе гнів Брюсселя за відступництво від принципу єдиної політики ЄС, доведеться визначатися швидше.

Бо вчора парламент країни ухвалив постанову, якою зобов’язує уряд Нідерландів внести рішення щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС не пізніше 1 листопада.