ЮВІЛЕЙ

Ластівчиному гнізду на мисі Ай-Тодор у Криму виповнилося 100 років

За свою вікову історію існування він став найбільш упізнаваним у світі  об’єктом Криму. А місцеві жителі вважають цю пам’ятку візитівкою півострова. Воно й зрозуміло, адже цей мініатюрний замок, який комфортно розташувався на прямовисній 40-метровій скелі, як магнітом манить до себе численних відвідувачів. Сюди хочеться повертатися ще й ще, аби відчути себе між небом і землею і забути про будь-які проблеми.

Про цю цікаву споруду збереглося надзвичайно мало інформації, зате легенд існує чимало. В одній з таких оповідок говориться, як ревнивий чоловік хотів заховати від людських очей свою красуню-дружину і для цього побудував замок на краю мису Ай-Тодор. З боку моря підібратися не давали прямовисні скелі, а з суші чатували вартові. Але ревнощі чоловіка тривали недовго: дружина не витримала такої опіки і кинулася в море.

Таким був замок на початку ХХ сторіччя. Фото з архіву музею

Якщо відійти від міфів і опиратися на історичні документи, то перші згадки про цю місцину з’явились ще в античних лоціях. У них мис Ай-Тодор називався Кріуметопон, що в перекладі означає «Баранячий лоб». У І ст. нашої ери в невелику бухту під теперішнім Ластівчиним гніздом увійшли римські кораблі. Про це їх попросили херсонесці, яких виснажили постійні набіги кочівників. Тому згодом римські вояки облаштували тут колонію і побудували фортецю. На жаль, назва цієї споруди не збереглась, але в XIX ст. археологи назвали її Харакс, що у перекладі з грецької означає «зміцнення». Також на мисі був поставлений наглядовий пост і споруджений маяк. Потім римлян витіснили з фортеці готи. Після них на Ай-Тодорі жили інші народи.

Коли Крим увійшов до складу Російської імперії, землі півострова почали швидко освоюватися. Саме в цей час з’являються перші палаци, закладаються розкішні парки. Не став винятком і мальовничий  мис Ай-Тодор з Аврориною скелею, названою так на честь давньоримської богині вранішньої зорі.

Перша дерев’яна житлова споруда на цьому місці була зведена для відставного російського генерала, який за легендою дав своїй дачі назву «Замок любові». Другим господарем будівлі став придворний лікар Тобін. Після його смерті будиночком деякий час володіла його дружина, яка незабаром продала ділянку московській купчисі Рахманіній. Нова власниця  знесла стару будівлю, збудувала дерев’яний замок і назвала його «Ластівчине гніздо».

А от за його теперішній вигляд ми маємо подякувати нафтовому промисловцю баронові Штейнгелю. Надзвичайний краєвид спонукав його на будівництво романтичного замку. Задумку втілив у життя інженер та скульптор Леонід Шервуд. І вже в 1912 році на прямовисній скелі стояла оригінальна готична споруда, а поряд з нею розбили сад, який, на жаль, в результаті землетрусу, що стався в 1927 році, обрушився в море. Не витримала примх природи і сама Аврорина скеля — під будівлею з’явилась тріщина, оглядовий майданчик загрозливо навис над прірвою. Замок у будь-який момент могло поглинути море. Дивно, але сама будівля не постраждала, якщо не рахувати зірваних шпилів і відірваної частини скелі під балконом. Коли стало зрозуміло, що перебувати на його території небезпечно, то виникла радикальна пропозиція — розібрати замок, камені і плити пронумерувати і відтворити його в колишньому вигляді, але в більш безпечному місці. Але цей проект не був утілений в життя, і, напевно, на краще, бо іншого місця для втілення такої краси годі і шукати.

Цілих 40 років  після землетрусу за замок ніхто не брався. І лише наприкінці 60-х років минулого століття робітники «Ялтаспецбуду» виконали ремонт, не розбираючи стін. Усю споруду обнесли антисейсмічними поясами.

За все своє 100-річне життя замок неодноразово змінював своїх господарів і призначення. Був тут і ресторан, і читальний зал місцевого Будинку відпочинку, потім знову елітний ресторан. Але нарешті крапку в хаотичній долі історичної будівлі поставила кримська влада. Влітку  2011 року замок набув нового статусу — перетворився на музей.

Цей ювілейний для замку рік був надзвичайно насичений різними подіями — виставками, театралізованими постановками під відкритим небом. Тут, уперше в Україні, відкрили експозицію підводних археологічних знахідок, відбулась і виставка, присвячена історії замку, яка  була відома тільки вузькому колу людей.