Олімпійський рух являє собою життєву філософію, що підносить і сполучає в єдине ціле переваги тіла, волі та розуму.  Поєднуючи спорт із культурою та освітою, він прагне створення способу життя, грунтованого на радості від зусилля, на виховній цінності гарного прикладу й на повазі до загальних основних етичних принципів, ідеться в Олімпійській хартії.  22 грудня 1990 року генеральна асамблея за участю уславлених атлетів та відомих діячів фізкультурно-спортивного руху ухвалила постанову про створення Національного олімпійського комітету України — спортсмени  першими за політиків відчули наближення Незалежності.

У вівторок з нагоди 25-ї річниці Національного олімпійського комітету в Києві відбулася зустріч Президента України Петра Порошенка з керманичем Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом, у якій взяли участь президент НОК України, член виконкому МОК Сергій Бубка, віце-президент НОК України, член виконкому МОК Валерій Борзов, віце-президенти НОК Григорій Суркіс та Володимир Бринзак, міністр молоді та спорту Ігор Жданов.

Петро Порошенко нагородив голову МОК Томаса Баха орденом князя Ярослава Мудрого. Фото з сайту president.gov.ua

Глава Української держави наголосив на важливій ролі Міжнародного олімпійського комітету в утвердженні миру, безпеки та стабільності у світі. Він згадав ім’я відомого українця Олексія Бутовського — одного з провісників міжнародного олімпійського руху та одного із засновників МОК.

Глава держави привітав Національний олімпійський комітет з 25-ю річницею створення й нагадав, що українські олімпійці здобули за всі часи 623 олімпійські медалі, з яких 122 — за часів незалежної України.

«Спорт є одним із пріоритетів української влади. Ми пишаємося нашими олімпійцями», — сказав Президент. За його словами, українські спортсмени вибороли 103 олімпійські ліцензії й наполегливо готуються до Олімпіади в Ріо-де-Жанейро, яка відбудеться наступного року.

Томас Бах подякував за визнання ролі МОК, який вважає своїми пріоритетами встановлення більшого взаєморозуміння між людьми та народами, особливо в ситуації, коли політичні обставини змінюються, а також застосування спорту як засобу діалогу між людьми.

Президент МОК повідомив про надання додаткової допомоги українським спортсменам для покращення умов тренування й запевнив у намірі його організації й надалі підтримувати українських атлетів. «Ми це робимо, бо хочемо побачити сильну українську команду в Ріо-де-Жанейро», — сказав Томас Бах.

«Ви маєте повну підтримку Президента», — наголосив Петро Порошенко. Томас Бах відзначив важливість взаємодії між українським урядом  та Національним олімпійським комітетом.

Сергій Бубка висловив вдячність МОК за допомогу і звернувся до Президента: «Ми відчуваємо, що ви підтримуєте олімпійський рух. У ці складні часи олімпійці готуються представити нашу команду в Ріо-де-Жанейро і зробити все, щоб ми бачили наш прапор, чули наш гімн і пишалися досягненнями наших олімпійців».

Глава держави висловив думку, що спорт віді грає надважливу роль в об’єднанні країни. «Коли я був на стадіоні й весь стадіон співав гімн України, це було неймовірне відчуття. Це об’єднувало країну. Таке може бути тільки в армії або на спортивних змаганнях. Я хотів би це чути лише на спортивних змаганнях», — сказав Петро Порошенко.

На урочистостях з нагоди 25-річчя українську олімпійську  родину вітали   президент МОК Томас Бах і керманич Асоціації національних олімпійських комітетів Ахмад Аль-Сабах. Вітання надіслали президент Європейських олімпійських комітетів Патрік Хіккі, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман,  представники української діаспори.

Найвищі нагороди Національного олімпійського комітету України — ордени НОК було вручено олімпійському чемпіонові Григорієві Кріссу, легендарному тренерові з художньої гімнастики Альбіні Дерюгіній, які стояли біля  витоків своїх видів спорту в нашій країні, а також президентам МОК Томасу Баху й АНОК Ахмаду Аль-Сабаху. А Томас Бах вручив Сергієві Бубці нагороду МОК імені П’єра де Кубертена.