Полтавців Прем’єр-міністр привітав із днем міста лише під кінець виїзного засідання. Спершу в Полтавській облдержадміністрації представники уряду та місцевої влади обговорили питання реформування ринку землі, приєднання райдержадміністрацій до автоматизованого Державного реєстру прав на нерухоме майно і Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Догану від Кабміну винесено чотирьом керівникам ОДА за відверте ігнорування нововведень Міністерства юстиції та керівникові Державної екологічної інспекції за корупційну складову в портах Одеси та Миколаєва. Голів територіальних підрозділів інспекції звільнять протягом доби. Та найгучнішим рішенням уряду стало звільнення з посади керівника Державного агентства з управління зоною відчуження. Із такою пропозицією до Арсенія Яценюка зверталися представники Європейського банку реконструкції та розвитку. Це рішення він ухвалив опісля наведених доказів, що в зоні відчуження на вимогу тамтешнього керівництва припинила роботу кейтерингова компанія, яка годувала французьких працівників Чорнобильської АЕС.  

Ще кілька організацій отримали листи про відкликання ліцензій на проектні й будівельні роботи. Прем’єр вимагає невідкладно провести розслідування цих випадків і відкрити кримінальні провадження. За місяць керівництво країни разом із західними партнерами, причетними до зведення конфайнменту, обере нового посадовця.

Головне багатство країни — земля — має нарешті опинитися в руках справжніх господарів. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Шерифи працюватимуть у селах

Арсеній Яценюк констатував, що з порядку денного за жодних обставин не знімається реформування загалом системи правоохоронних органів. Тривають пошуки кандидатури на місце керівника Національної поліції. Разом із цим МВС дало старт Програмі українського шерифа. На те, щоб нові поліцейські розв’язували проблеми селян та жителів невеличких міст, уряд передбачив у нинішньому держбюджеті додаткові 140 мільйонів гривень.

Глава уряду переконаний, що кадрові зміни в центральних органах влади не впливають на якість роботи системи загалом. Наприклад, попри гучні звільнення в територіальних підрозділах керівників Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, змін у системі реєстрації землі так і не сталося. Перед тим як зробити висновки, Прем’єр надав слово віце-прем’єр-міністрові — міністрові регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадієві Зубку і голові Держгеокадастру Максимові Мартинюку. Заслуховували шляхи спрощення системи реєстрації землі та передачі цих повноважень із Києва на місця.

«Нам потрібно зробити кроки і ухвалити закони, щоб делегувати систему і зруйнувати монстра, який займається налагодженою системою збору коштів», — дав настанову Арсеній Яценюк.

Нещодавно уряд вніс на розгляд Верховної Ради проект закону «Про містобудівну регуляторну діяльність», за яким регіони зможуть розпоряджатися інфраструктурою. З 1 вересня там мали сформувати державно-архітектурні органи будівельної інспекції. Та перед тим як почати користуватися землею, у країні слід ще сформувати об’єднані територіальні громади. На вибори 25 жовтня йдуть лише представники від 152 таких новоутворень.

Потім віце-прем’єр виніс на розгляд КМУ постанову щодо розподілу фінансового ресурсу про часткову компенсацію цін і тарифів. Він говорив про розширення можливостей застосування цієї субвенції, зокрема про право погасити курсову різницю облводоканалів, які отримували кредити.

Світло на це питання пролив Арсеній Яценюк: «У зв’язку зі зростанням курсу долара на початку 2015 року ми вирішили не перекладати на плечі громадян витрати за спожите тепло, газ, воду, електроенергію. Уряд знайшов 5,6 мільярда гривень, щоб не підвищувати тарифи, які треба було перерахувати в першому кварталі цього року, а компенсувати зростання виключно за рахунок коштів держбюджету». Це питання ухвалювали за невідкладною процедурою, тож усі відповідні компанії мають провести перерахунки ще до початку опалювального сезону і поставити крапку в системі розрахунків.

Місцеві бюджети втрачають мільйони

Керівник Держгеокадастру Максим Мартинюк презентував пакет реформування земельних відносин. У зв’язку з об’єднанням територіальних громад ця структура зазнає оптимізації: нині в 557 її органах працює 10,5 тисячі осіб. Після звільнення в березні керівників територіальних органів Держгеокадастру вдалося набрати на посади 250 із 557 осіб. Із них він особисто звільнив 45 управлінців за результатами моніторингу їхньої діяльності.

Головні завдання структури: ліквідація корупції й децентралізація для раціонального використання земель, спрощення механізму отримання землі у власність громадянами «до двох візитів». Планують, що місцеві органи влади розглядатимуть земельне питання раз на два тижні, і термін оформлення ділянки триватиме не два роки, а 4 місяці.

Держгеокадастр анонсував, що з наступного року всі 16 його адмінпослуг надаватимуть в електронній формі. Там наголошують на потребі запровадити регулювання цін на послуги землевпорядних організацій, а функцію реєстрації речових прав передати місцевим органам самоврядування.

Посилити слід і відповідальність за використання земельних ділянок без оформлення права власності. Для цього потрібно підвищити собівартість незаконного використання землі вище від точки рентабельності. Через те що землі сільськогосподарського призначення засіваються без належного оформлення, місцеві бюджети недоотримують близько двох мільйонів гривень. Ще варто запровадити кримінальну відповідальність за самовільне захоплення земель та визначити кінцевий термін для оформлення земель державою. Ці ділянки стануть землями запасу.

Тіньові схеми використання землі знищать і договори про спільний її обробіток між держпідприємствами, агрохолдингами і сільгоспвиробниками. «Держава недоотримує 5% доходів від земельного податку», — резюмував Максим Мартинюк.

Він запропонував державну землю, передану об’єднаним територіальним громадам, перевести з державної в комунальну власність, як і 1,5 мільйона гектарів земель колективної власності. А ще порадив створити державний орган влади, який би здійснював контроль за земельними відносинами.

Прем’єр попросив віце-прем’єра, міністра економічного розвитку і торгівлі й міністра аграрної політики та продовольства напрацювати разом із головою Держгеокадастру спільний пакет законів і наступного тижня внести їх до парламенту.

Після дискусій учасники засідання констатували неготовність із 1 січня 2016 року до повномасштабного запровадження ринку земельних відносин. Вони домовилися спочатку вдатися до економічного експерименту із землями державної форми власності, їх прозорого продажу на аукціонах, щоб орієнтовно у 2018—2019 роках знімати мораторій.

«Ключовий національний актив України — земля. Остаточне право власності на неї має бути закріплене за громадянами країни. Можна побудувати заводи, створити додаткові робочі місця. Не можна одного — отримати більше землі. Її можна тільки втратити, наприклад внаслідок російської агресії», — поставив жирну крапку Арсеній Яценюк.

До слова, станом на цей день Держгеокадастр провів інвентаризацію землі лише на 11%.

У першій половині дня глава уряду разом із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим оголосили про початок набору до нової патрульної поліції Полтави. Показово, що за кілька годин заяви подали 855 громадян.