Попри заяви начальника управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергія Горбатюка про те, що розслідування злочинів проти Майдану може бути зупинено 1 березня, якщо не внести зміни в закон про Державне бюро розслідувань, депутати не захотіли займатися цим питанням під час пленарного тижня і спокійно пішли на чергову перерву. Тепер до вирішення цього питання у залі вони зможуть повернутися лише за кілька тижнів. Пояснити своє рішення й таке ставлення вони не поспішають, відмовляючись коментувати.

Зреагував на ситуацію Прем’єр-міністр, який запевнив журналістів, що Кабінет Міністрів робитиме все можливе, щоб бюро почало працювати.

«Уряд готовий до формування Державного бюро розслідувань як нового органу, який буде по честі, по справедливості і по закону розслідувати злочини», — запевнив Прем’єр. Він переконаний: щоб збудувати нову правоохоронну систему України, необхідна робота такої структури.

Арсеній Яценюк зазначив, що уряд закликав парламент і Президента запропонувати своїх кандидатів для комісії, яка призначить керівника ДБР, але поки що пропозицій не надійшло. «Це означає, що йде затягування зі створенням нового незалежного не пострадянського, а проєвропейського Державного бюро розслідувань», — заявив він.

Міністр юстиції України Павло Петренко вже озвучив прізвища трьох кандидатів до конкурсної комісії зі створення Державного бюро розслідувань. «Ми пропонуємо до конкурсної комісії від уряду щодо створення ДБР першого заступника міністра внутрішніх справ Еку Згуладзе, першого заступника міністра юстиції Наталію Севостьянову й народного депутата Антона Геращенка як секретаря профільного комітету із забезпечення діяльності право?охоронних органів», — сказав П.Петренко. Він зазначив, що тепер «м’яч на боці партнерів в інших інституціях».

«Вважаю, що вони повинні невідкладно надати свої кандидатури, аби конкурсна комісія оперативно запрацювала і сформувала керівні органи Державного бюро розслідувань — того європейського органу, який забере в прокуратури радянські функції щодо слідства і фактично ті функції, які були уособленням неефективного розслідування й корупції у старих правоохоронних органах», — сказав міністр.

Сам же закон про Держбюро розслідувань має набрати чинності не пізніше ніж 1 березня 2016 року. До цього дня Кабмін мусить сформувати конкурсну комісію, яка добиратиме кандидатів на посади директора ДБР, його заступників, директорів територіальних органів і керівників підрозділів центрального апарату.

Також комісія має сформувати штат бюро зі співробітників слідчих підрозділів Генпрокуратури, Міністерства внутрішніх справ та інших органів державної влади, які протидіють злочинності. Чисельність працівників центрального апарату і територіальних управлінь бюро має становити 1500 осіб. Нині розпочато лише процедуру формування кадрового складу комісії з проведення конкурсу на посаду директора ДБР.

У ситуацію вирішив втрутитися Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який вказав на «певну тривалість» конкурсної процедури, а також вирішення правових, структурно-організаційних, процедурних, кадрових і фінансових питань. У зв’язку з цим члени комітету вирішили підтримати запропоновану законопроектом про внесення змін до закону про Держбюро розслідувань відстрочку створення ДБР до 1 вересня 2016 року.

Нагадаємо, що бюро зокрема повинне виявляти, розкривати і припиняти злочини, пов’язані з діяльністю організованих груп і злочинних організацій. Окрім того, розслідувати випадки тортур та інших злочинів, пов’язаних із жорстоким, нелюдським поводженням або покаранням, що принижує гідність. А також скоєних прокурорами, слідчими (детективами) Національного антикорупційного бюро, СБУ, органів внутрішніх справ і співробітниками інших правоохоронних органів.

Також воно повинно розслідувати воєнні злочини й злочини, скоєні посадовими особами, які займають особливо відповідальне становище, посадовими особами Національного антикорупційного бюро, прокурорами Антикорупційної прокуратури.

Для отримання заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, які розслідуватиме ДБР, створять спеціальну телефонну лінію. Щоб забезпечити подання таких заяв і повідомлень, зокрема й без зазначення імені потерпілого чи заявника, функціонуватиме офіційний веб-сайт ДБР та електронний зв’язок.