Що нині має показувати українське телебачення й кіно, яких жанрів не вистачає вітчизняному глядачеві? Відповідаючи на це запитання, чимало експертів, які вивчають такий попит, згадують і світлі сімейні історії, і майстерно заплутані детективи. Пропонують знімати й музичні комедії, пам’ятаючи, що востаннє це робили на кіностудії Довженка в 1970-х, коли екранізували оперети.

Та найчастіше звучить таке: є гостра потреба в якісних комедійних серіалах. Адже цей жанр з його здатністю йти проти течії завжди відгукується на злободенні теми. Водночас це надана нам можливість хоч ненадовго повністю відволіктися від негативної реальності.

Що казати, такими комедійними сагами вже давно наповнений світовий телепростір. А ми тільки починаємо цей шлях.

Про те, що глядачі справді очікують на веселе дійство, свідчить хоча б успіх комедійного серіалу «Одного разу під Полтавою», герої якого так полюбилися телеглядачам, що, відбрунькувавшись від батьківського «Країна У», зажили власним життям.

Були містянами… А ким стали — дивіться вже восени в серіалі «Село на мільйон». Фото надані телеканалом «1+1»

Його демонструють на ТЕТ, адже саме на цьому каналі й народилася ідея. Креативний продюсер проекту Андрій Чивурін зауважив: «Ми мали бажання зняти саме українськомовний продукт. Його досі не вистачає нашому телебаченню. А тут така можливість: зробити своє, рідне, та ще й з улюбленими, позитивними героями».

Чому так припали до душі глядачам яскраві сучасні герої — Яринка, Юрчик, Кум та Дільничний? Творці серіалу пояснюють: у цих персонажах кожен може впізнати себе. Наприклад, Яринка — втілення жіночності та краси — справжня українка. Веселому недбалі Юрчику тільки авантюри на думці — йому гроші заробляти не треба, він у дворі сидить. Проте коли життя змусить, ще й як запрацює.

У новому серіалі до квартету старих героїв приєдналися двоє не менш харизматичних персонажів — продавчиня сільмагу Віра — треба ж до когось Дільничному залицятися — та хитромудрий дід Петро, любитель усіляких гаджетів. А щодо подій, які вирують навколо них, то чого тільки сценаристи не навигадували. Але дотепно й незлобиво.

Виробництво серіалу здійснювала «Студія Квартал 95». Загалом «плюси», як то кажуть, чи не найуспішніше піймали хвилю глядацького інтересу і користуються цим, нарощуючи обсяги власного серіального виробництва. У їхньої продукції є багато критиків, як, власне, й шанувальників. Але, головне, щоразу анонсування зробленого сприймається тою і тою сторонами з цікавістю. Тож, поза сумнівом, збере глядацький загал і новий 12-серійний комедійний проект «Село на мільйон». На каналі «1+1» його демонструватимуть уже восени.

Сюжет, зрозуміло, неймовірний: троє молодих кузенів Катя, Коля і Тимур можуть отримати у спадок від дідуся мільйон євро. Але за однієї умови. Вони повинні переїхати зі Львова, Миколаєва та Києва до села в Західній Україні (люблять «плюси» цей край!) і прожити там рік, не покидаючи його межі більш ніж на 24 години. Якщо хоч хтось із спадкоємців порушить умову, гроші перейдуть громаді в особі сільського голови Івана. Дізнавшись про це, його опонент Гарбуз має намір ще активніше боротися за владу в селі.

Ольга Сумська і Володимир Горянський зіграли вимогливих батьків нареченої у серіалі «Найкращий» тиждень мого життя».

— Хто з нас не мріяв про неочікуваний спадок? Тому так і припав до душі нам хорватський формат Kud puklo da puklo, який ми запозичили. Але для головної героїні серіалу Катерини досягнути бажаного доволі проблемно: то двоюрідні брати постійно сваряться, як малі діти, то місцевий красень-лісничий норовить зачепити, то побут дещо напружує, — розповідає головний продюсер серіалів та фільмів телеканалу «1+1» Олена Васильєва.

До речі, це ще один українськомовний серіал. Його креативний продюсер Ярослав Стень сподівається, що колеги з інших телеканалів також наслідуватимуть їхній приклад. Він також зазначає, що нова комедія вчергове демонструє характерну рису українців — вміння посміятися над собою.

«У нашому серіалі дуже актуальний гумор, зрозумілий і близький пересічному українцю. У кожному з персонажів глядач впізнає свого сусіда, колегу, родича. Це ті люди, яких ми зустрічаємо кожного дня», — розповідає режисер Бата Недич.

Про те, що майбутній фільм однозначно буде цікавим, свідчить і той факт, що в ньому погодилися брати участь такі актори, як Наталія Сумська та Анатолій Хостікоєв.

Ще один комедійний серіал, тільки восьмисерійний, «Найкращий» тиждень мого життя» стартує на «плюсах» восени. Цього разу це адаптація відомого британського серіалу The worst week of my life, а його виробництвом на замовлення каналу займався продакшн «Імперія Добра».

Тут теж знялася представниця зіркової родини Сумських — Ольга. Разом із Володимиром Горянським вони зіграли батьків нареченої. За сюжетом рівно за тиждень до весілля до них у гості приїжджають молодята. Герой Горянського, військовий генерал, пильно стежить за дисципліною в будинку і контролює кожен крок обранця дочки — кондитера. Тому організацію свята бере на себе «мама» Сумська.

 «Моя героїня більше підтримувала зятя, ніж перевіряла його на міцність. Гадаю, що це мудро, і в житті я б теж так вчинила. Теща повинна бути поступливою, поважати зятя, якщо є за що. У реальному житті з такою ситуацією я не стикалася: старша дочка поки що не ощасливила мене офіційним шлюбом. Але сподіваюся, що в недалекому майбутньому це станеться. Якою я буду тещею, залежатиме від людини, його довіри і ставлення до моєї дочки», — зовсім не жартує Ольга Сумська.

Нареченому під пильним поглядом Горянського доводиться дуже непросто, адже на кожному кроці закоханий хлопець примудряється вляпатися в неприємності. Будь-яка спроба виправити становище обертається повним провалом. Тому для нього це справді «Найкращий» тиждень мого життя».

Сергій ДМИТРУК
для «Урядового кур’єра»