Ангеліна БАРИЛЮК
для «Урядового кур’єра»

Минулого суботнього ранку майбутні вступники вперше відчули тривожне хвилювання. Так, потенційні абітурієнти з Борисполя та району, що на Київщині, з’їхалися до пункту тестування ще за годину до початку пробного іспиту, аби перевірити знання з української мови та літератури, іноземної (англійська, німецька, французька, іспанська), російської, хімії, фізики і всесвітньої історії. Оскільки робота над тестами розпочиналась одночасно з усіх цих шкільних дисциплін, то потренуватися можна було лише з однієї, з інших — забрати тестові завдання та правильні відповіді. Нагадаємо: основна сесія ЗНО відбудеться вже за два місяці.

На тестування дозволяється брати тільки свої знання. Фото автора

Тренування для нервів

У вестибюлі Бориспільського професійного ліцею, де, власне, і відбувається репетиція тестів, людно. Одні жваво шукають прізвище у списках і визначаються з аудиторією, інші — гуртуються осторонь і помітно нервують. На пропускному пункті інспектори та охоронець перевіряють в учасників документи: паспорти або свідоцтва про народження, запрошення та квитанції про сплату за тестування (один предмет — 89 гривень). Раптом з’ясовується, що хлопець приніс квитанцію за інший предмет, утім, решта документів була в порядку, тож його пропустили. Довелося похвилюватися й кільком іншим майбутнім вступникам.

295779 осіб улітку візьмуть участь в основному незалежному тестуванні — саме стільки майбутніх абітурієнтів зареєструвалися для проходження ЗНО.

«Цьогоріч лише двоє учасників забули паспорти, один — запрошення, тож поки вони шукали себе у списках, їхні батьки встигли з’їздити додому і привезти документи, — розповідає директор Бориспільського професійного ліцею, відповідальний за пункт тестування, Володимир Динько. — Щороку помилки одні й ті ж. Сьогодні суттєвих запізнень не було, на відміну від минулих років, коли учасники скаржилися то на дорогу, то на те, що не було чим дістатися. Також діти часто плутають навчальний заклад, де відбувається ЗНО. Через таку прикрість можна втратити свій шанс здати тест. Тож про всяк випадок раджу приїжджати за годину до початку тестування».

В аудиторіях учасники тестування спершу залишають свої речі у спеціально відведеному місці, вимикають мобільні телефони, залишають у сумках флешки, навушники тощо і займають відповідні місця з номером і власним прізвищем. Інструктори відкривають пакети з тестовими завданнями, роздають учасникам і дають певний час на їхнє виконання. Приміром, на тести з рідної мови та літератури відведено 180 хвилин, а на іноземні — 120. Коли організаційні питання вирішено, аудиторію наповнює тиша. Одні учні зосереджено вдивляються в тестові зошити, другі — одразу беруться за голову, адже розуміють: їхній союзник тільки власні знання.

Через півгодини інтелектуальну тишу розриває гучна мелодія — одна із дівчат дістає з кишені мобільний. «Це грубе порушення, — наголошує інспектор. — Сьогодні вам дозволяємо продовжити працювати над роботою, та під час основного ЗНО в такій ситуації результат буде анульовано. Ви мусите розуміти, що втратите рік, адже тест з української мови і літератури потрібен для вступу в будь-який вітчизняний виш».

До кімнати заходять відповідальні за пункт тестування й оголошують технічну перерву — перевіряють, чи учасники зайняли свої місця. І зауважують, що під час основної сесії ЗНО у цей час представники відповідних служб за допомогою металошукачів перевірять усіх, хто складатиме тести на наявність заборонених засобів.

Підкачали фразеологізми

Після цього всі присутні продовжили працювати над завданнями. Першим упорався учень місцевої гімназії «Перспектива» Дмитро Вигнан. «Із мови найтяжче далися фразеологізми — попалися такі, які ніколи навіть не чув, тож треба підучити, — ділиться враженнями хлопець. — Із літератури не знав цитати одних письменників про інших. Тож треба перечитати ще раз усі їхні біографії». Виявити пробіли у знаннях пробний тест допоміг і випускниці Катерині. «Я зрозуміла, що плутаюсь у відмінюванні числівників — треба повторити. А ще намагалася написати твір на тему «Ввічливість, вихованість, шляхетність прикрашають будь-яку людину». Найважче у висловлюванні дібрати влучний приклад з української літератури», — розповідає Катя.

Учениця з села Іванків Бориспільського району Марія Зінченко працювала над тестом з англійської і закінчила роботу значно раніше. «Незнайомих слів небагато — приблизно 3%. На мою думку, не дуже важко, часу вистачає», — констатує дівчина.

Після закінчення визначеного часу хлопці й дівчата отримують аркуш з правильними відповідями тестових завдань. Тож після виконання роботи кожен учасник уже вдома може звірити свої варіанти відповідей із правильними та підрахувати бали за шкалою 100—200 балів. Для цього треба скористатися сервером на сайті свого регіонального центру.

Найбільше молодь писала цього дня тест із рідної мови, найменше — з фізики та хімії. Учасники, які не з’явилися на пункт тестування, мають змогу упродовж трьох робочих днів забрати тестові комплекти. Другий етап пробного тестування відбудеться вже цієї суботи, 29 березня. Майбутні вступники зможуть випробувати свої знання з історії України, біології, математики, світової літератури та географії. Нагадаємо, що цьогоріч основна сесія незалежного оцінювання відбудеться з 3 по 27 червня.

КОМПЕТЕНТНО

Світлана САКАЄВА,
директор Київського регіонального
центру оцінювання якості освіти:

— Під час пробного ЗНО пропуск учасників на пункти лояльніший, ніж під час основного тестування. Безперечно, майбутні абітурієнти мусять надати всі зазначені документи. Утім, на пробні тести дозволено брати копії паспорта або свідоцтва про народження. Але ми строго попереджаємо, що на основне тестування прийти з копіями не можна — вас не пропустять, і ви не зможете скласти тест!

Також учасники не повинні мати при собі заборонених речей — інакше інспектори можуть відправити таких порушників з аудиторії. У такому разі ви караєте самі себе, оскільки далі не зможете ні психологічно адаптуватися, ні відчути хронометраж часу.

АБІТУРІЄНТУ НА ЗАМІТКУ

Щоб скласти основну сесію ЗНО, потрібно:

♦ не запізнитися на пункт тестування (краще знайти його заздалегідь);

♦ не забути документи: оригінали паспорта або свідоцтва про народження, сертифікат і перепустку-запрошення;

♦ правильно заповнити бланки відповідей;

♦ під час написання тесту не залишати при собі мобільний телефон (навіть вимкнений!), калькулятор, флешку, навушники та інші засоби збереження та відтворення інформації;

♦ не користуватися шпаргалками;

♦ не виходити з аудиторії більше ніж на 5 хвилин.