КАРТЕЛЬНА ЗМОВА.Міністерство юстиції США подало до суду позов на Apple та низку найбільших американських видавництв. Компанії звинуватили у знищенні вільної конкуренції на ринку електронних книг та завищенні вартості цих продуктів. З ініціативи Apple вони навязали ринку таку модель ціноутворення, в якій роздрібну вартість книг визначає видавництво, а не продавець.

«Вони домовилися, що платитимуть Apple 30% комісії від книг, проданих через його магазин iBook, а також про те, що інші продавці електронних творів не матимуть нижчих цін. Наше розслідування виявило, що нечесні видавництва навіть змушували роздрібних продавців карати інших видавців, які відмовилися взяти участь у змові», – сказав генпрокурор США Ерік Холдер.

Принциповим питанням судової суперечки є модель продажу книг. Паперові видання продають за оптовою схемою, коли видавець визначає лише гуртову вартість. У магазинах дистрибютор розставляє цінники на власний розсуд. Із запровадженням електронних книг з’явилася так звана агентська модель, коли остаточну ціну визначає видавництво, а продавець може розраховувати на фіксовану комісію. 

Copyright © 2012 euronews