СПІВПРАЦЯ

Вітчизняні підрядники здатні виконувати найскладніші замовлення Туркменістану

Учора в Ашгабаті відбулося друге засідання Спільної міжурядової українсько-туркменської комісії з питань економічного співробітництва. Вітчизняну делегацію на ньому очолював перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

І труби, і будівництво

Окреслюючи прагнення розвивати економічні зв'язки з Туркменістаном, під час зустрічі з Президентом цієї країни Гурбангули Бердимухамедовим український урядовець наголошував на скороченні останнім часом торговельного обороту між двома країнами. І у зв'язку з цим - на бажанні української сторони активніше брати участь у розбудові інфраструктури дружньої країни.

Андрій Клюєв відзначив успішну роботу в Туркменістані українських компаній зі спорудження об'єктів державного значення, зокрема дренажно-комунікаційного тунелю в Ашгабаті, автодорожнього мосту через річку Амудар'я, газокомпресорних станцій "Хазар" і "Наїп".

За його словами, наша країна підтримує міжнародну ініціативу Туркменістану щодо убезпечення транснаціональної трубопровідної інфраструктури. "Україна як великий імпортер природного газу і транзитна країна, що володіє розвиненою газотранспортною інфраструктурою, зацікавлена в реалізації цієї ідеї і відновленні тісної співпраці в газотранспортній сфері", - заявив український урядовець. Одним з перспективних проектів для участі українських компаній, на його думку, є будівництво Транстуркменського газопроводу "Схід - Захід". Крім поставок трубної продукції, українські підрядники можуть забезпечити будівництво лінійних ділянок трубопроводу, включаючи найбільш складні, а також компресорних станцій. Андрій Клюєв відзначив величезний досвід, який мають українські підприємства у проектуванні та будівництві підземних переходів газопроводів та інших складних об'єктів.

Перший заступник глави уряду також заявив, що українські компанії могли б взяти участь в майбутньому будівництві злітно-посадкових смуг в аеропортах Туркменабата і Дашогуза, а також мостів, шляхопроводів та автомобільних доріг будь-якої складності.

Дні культури - навзаєм

Крім цього, Андрій Клюєв перерахував низку пропозицій українських компаній щодо участі в інших проектах, наприклад, у модернізації 5-го енергоблока Марийської електростанції. За його словами, туркменським замовникам пропонується розширення закупівель продукції українського машинобудування. Серед іншого йдеться про спеціальну будівельну та дорожню техніку, яка за технічними характеристиками ні в чому не поступається російським та білоруським аналогам, але при цьому - дешевша. Україна також пропонує Туркменістану розширення підготовки туркменських студентів в українських вищих навчальних закладах. За даними Міносвіти України, станом на 1 січня 2011 р. в Україні навчається понад 4000 туркменських студентів.

Учасники зустрічі обговорили також можливості для розширення культурного співробітництва. Зокрема, 10 - 14 квітня будуть проведені Дні культури України в Туркменістані. Українська сторона готова, відповідно до досягнутих раніше домовленостей, організувати у 2012 році проведення Днів культури Туркменістану в Україні, передає слова першого віце-прем'єр-міністра його прес-служба.