ПРОГНОЗИ. Астрономи передбачили, що чекає на Юпітер після того, як Сонце вичерпає більшу частину свого палива, стане червоним карликом і збільшиться в розмірах, передає ТСН з посиланням на Lenta.ru.

Робота була прийнята до публікації в журналі The Astrophysical Journal, її препринт доступний в архіві Корнельського університету. Коротко зміст роботи переказує ScienceNow.

Вичерпання палива Сонцем призведе насамперед до його різкого – у сто разів – розширення та збільшення кількості випромінюваної енергії.

При цьому відстань від поверхні зірки до газового гіганта зменшиться з 765 до 500 мільйонів кілометрів.

Це призведе до збільшення температури на поверхні Юпітера до 700 градусів Цельсія, і викличе темно-червоне свічення планети.

Після таких змін гігант Сонячної системи перейде в клас гарячих юпітерів – тип планет, можливість існування якого була показана тільки завдяки спостереженням.

Зазначимо, перша виявлена екзопланета відносилася саме до цього класу. Згодом гарячі юпітери склали значну частку серед усіх відомих планет.

Вважається, що зазвичай гарячі юпітери з'являються завдяки зменшенню діаметру орбіти планети за рахунок тертя в міжпланетній хмарі.