ІСТОРІЯ. В палаці «Ластівчине гніздо», розташованому у Великій Ялті, відкрилась унікальна і перша в Україні виставка підводної археології «Скарби Чорного моря». Тут можна побачити експонати, які віками були сховані морем від людського ока, — античні амфори, корабельні ринди та штурвали, ядра та мушкети, срібні монети із потонулих кораблів.

Організатори виставки розповіли про нелегку, але надзвичайно цікаву роботу підводним археологів і про те, що вже цього року буде проведена 5-та глибоководна експедиція, яка має назву «Берег богів».

Амфора ХІ-ХІІ ст. Фото з сайту monuments-crimea.gov.ua

«На дні Чорного моря накопичено безліч слідів історичних подій від неоліту до Другої світової війни. На морському дні поряд можна знайти кістки великого ссавця, яким 7—8 млн років, і фрагменти підводного будинку-лабораторії «Іхтіандр-68» радянських часів, що слугував житлом підводним геодезистам», — розповіли організатори експедиції.

Як повідомили у Рескомі Криму з охорони культурної спадщини, нині відомо про понад 2 тис. потонулих у Чорному морі об’єктів, серед яких 36 античних міст та поселень, понад 1500 бойових кораблів та цивільних суден, є навіть літаки.

Наукова подорож майбутньої експедиції буде справді унікальною, адже під час дослідницької роботи вчені перевірятимуть достовірність гіпотези відомих американських геологів Вільяма Райана та Волтера Пітмана про виникнення Чорного моря внаслідок катастрофи, якою був всесвітній потоп.

Другою метою експедиції стане розвідка нових джерел корисних копалин, зокрема метану. Під час проведення експедиції планують візуальне обстеження та сканування приладами смуги донної поверхні на глибині від 20 до 100 м. Довжина ж маршруту становитиме 494 км.