У столиці Бельгії відбулася зустріч глави зовнішньополітичного відомства Павла Клімкіна з Верховним представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Могеріні. Вони обговорили останні події на Донбасі та стан імплементації мінських домовленостей.

Павло Клімкін поінформував очільницю європейської дипломатії про нову хвилю загострення ситуації на сході України, зокрема про численні збройні провокації проросійських формувань з використанням важкого озброєння, яке мало б бути відведено відповідно до мінських домовленостей. Український міністр висловився за розширення міжнародної присутності на Донбасі й наголосив, що санкції ЄС щодо Росії мають тривати доти, доки Москва у повному обсязі не виконає мінських домовленостей, повідомляє прес-служба вітчизняного МЗС.

Під час зустрічі обговорювали і тристоронні консультації у форматі Україна — ЄС — Росія щодо імплементації угоди про зону вільної торгівлі між нашою державою та Євросоюзом. Павло Клімкін і Федеріка Могеріні  підтвердили спільну позицію щодо обов’язкового набрання чинності положенням про ЗВТ з 1 січня 2016 року.

У ході візиту до Брюсселя глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства зустрівся також з Єврокомісаром з питань політики сусідства Йоганнесом Ганом. Павло Клімкін поінформував співрозмовника про перебіг реформ, які проводить українська влада, і наголосив на важливості продовження системної допомоги ЄС цим процесам зокрема шляхом надання фінансової допомоги.

Йшлося і про лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС. Як відомо, 15 грудня Єврокомісія оголосить офіційну оцінку українській владі за виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму. Павло Клімкін особливо підкреслив, що запровадження безвізового режиму з країнами Євросоюзу стане гідною відповіддю на європейські прагнення українського суспільства.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»