В обласному лісомисливському господарстві повідомляють, що кількість особин лисиць і вовків у середньому в краї зросла утричі. Головна проблема експансії хижих звірів у тому, що вони здатні переносити вірус сказу, смертельно небезпечний для людини. Фахівці зазначають, що цей вірус встиг «заповзти» в міста. За даними Головного управління ветеринарної медицини в Луганській області, епізоотична ситуація щодо сказу значно ускладнилася цього року. Захворюваність на сказ у тварин зросла в 5,5 раза — захворіло 49 особин порівняно з 9 у 2014-му.

Стрімке розповсюдження хвороби на території області зумовлене нестачею пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, забороною полювати протягом двох років та неможливістю провести відстріли червоної лисиці, безпритульних собак і котів на територіях мисливських угідь, зокрема в зелених зонах навколо міст і селищ.

«Дуже сприяє поширенню цього вірусу те, що величезну кількість братів наших менших просто викинули їхні господарі, й вони стали бродячими, — каже в. о. начальника Головного управління ветеринарної медицини в Луганській області Андрій Хорошко. — Та й із тих свійських тварин, які захворіли на сказ, 85% мають власників, але не були щеплені проти сказу. Тож можна говорити про безвідповідальність людей». За словами фахівця, такі самі тенденції відзначають загалом в Україні, хоч на Луганщині — особливо. Фахівцям вдалося з’ясувати ситуацію й на окупованій території краю. Виявилося, що там зареєстровано 27 випадків, зокрема в містах Алчевську та Луганську.

Така напружена епізоотична ситуація вимагає адекватних заходів боротьби, тим більш, що лисиці й інші хижаки, а також здичавілі собаки та коти не «відмічатимуться» на блокпосту, коли перетинатимуть лінію розмежування. В обласній санепідстанції повідомляють, що цього року вже покусано 1179 людей, 681 з них призначено щеплення сказу. На адресу керівництва обласної військово-цивільної адміністрації надходять колективні листи з багатьох районів області із проханнями дозволити відстріл диких тварин. Наприклад, у Сватівський район зайшло два стада диких кабанів з Харківщини, і вони знищують фермерські посіви кукурудзи. Пишуть люди про те, що вовки нападають на кіз, овець, телят, а лисиці — на каченят і курей. «Значно збільшилася чисельність хижаків. На часі говорити про вовчу експансію, щоправда, на першому місці все-таки лисиця червона. За оцінками, в Марківському районі нині 345 лисиць. Тобто вже 3,2 особини на 1 тисячу гектарів. Якщо врахувати приплід, то виходить вже 955 лисиць. Тобто чисельність у 7 разів перевищує нормальну, — розповідає голова Марківського районного осередку Українського товариства мисливців та рибалок Володимир Тургаєв. — Почали з’являтися навіть єнотоподібний собака і куниця, які також поширюють сказ. Загальна чисельність хижаків, здатних поширювати вірус, така, що загрожує здоров’ю людей».

Одне слово, потрібно врегулювати популяцію хижаків у дикій фауні. Розв’язати цю проблему можна єдиним способом — відстрілом.

Однак командування сектору «А» заборонило це робити єгерям у зв’язку з проведенням бойових дій на території краю. Є надія, що допоможе центр цивільно-військового співробітництва, на недавньому відкритті якого в Сєверодонецьку посадовці зазначали, що він допомагатиме вирішувати будь-які питання взаємодії з військовими.