АКЦЕНТ. Запровадження автоматизованої системи фотофіксації порушень правил дорожнього руху має стати державною стратегією. Це дасть змогу створити реальні умови гарантування безпеки на дорогах та невідворотності покарання за правопорушення. Так розставив акценти на урядовому брифінгу тимчасово виконуючий обов’язки начальника департаменту Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ Володимир Резніков. За його словами, проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення безпеки дорожнього руху та регулювання дозвільної системи здійснення міжнародних перевезень і вантажів» передбачає запровадження фото- та відеофіксації порушень ПДР. І за умови прийняття в парламенті, якнайкраще працюватиме на покращення безпеки на автошляхах.

«Фотофіксація дасть можливість оптимізувати діяльність Державтоінспекції в сучасних умовах, підвищити ефективність її роботи. На території України нині 1143 місця концентрації дорожньо-транспортних пригод. І через значне скорочення особового складу ДАІ не може фізично їх проконтролювати», — пояснив посадовець.

Він також довів до відома присутніх, що уряд затвердив Стратегію підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні до 2015 р. та план заходів її реалізації у зв’язку зі зростанням кількості ДТП. Щодоби в середньому на автошляхах гине 11 осіб, а 87 — отримують травми. І майже кожні 20 хвилин стається дорожньо-транспортна пригода з потерпілими.

«Проблема безпеки дорожнього руху — одна з найгостріших у країні. Упродовж року вже сталося майже 15,5 тис. ДТП з потерпілими, в яких загинуло 2,4 тис. людей. А понад 19 тис. дістали тілесні ушкодження», — зазначив Володимир Резніков. Невтішним є й те, що понад дві третини загиблих та постраждалих — молоді люди віком від 25 до 45 років. А головною причиною уражень представників найактивнішої працездатної частини населення є низький рівень дисципліни учасників дорожнього руху.

Окрім цього, за статистикою, кожна четверта ДТП відбувається внаслідок перевищення швидкості руху, а кожна п’ята — через порушення правил маневрування. Та переважну кількість ДТП спричиняють водії, свідомо порушуючи правила дорожнього руху.

Посадовець звернув увагу присутніх і на динаміку аварійності на дорогах та загиблих у ДТП. Якщо 1990-го цей показник становив 50,9 тис. осіб, 1995-го — 43,1, 2000-го — 33,3, то минулого року — 31,1 тис. осіб.