У дітей і вчителів з’явилася надія, що по завершенні протиепідеміологічних заходів учні четвертих і сьомих класів загальноосвітніх шкіл візьмуть до рук багатостраждальні та довгообіцяні підручники. Такий оптимізм з’явився після брифінгу, присвяченого цьому болючому питанню, який провела директор Державної наукової установи МОН «Інститут модернізації змісту освіти» Наталія Вяткіна.

У другому півріччі школярі дочекаються нових підручників. Фото Володимира ЗAЇКИ

«Підручники доставлено до місцевих управлінь освіти, отже, держзамовлення виконано», — констатувала фахівець. Ще напередодні нового року всі навчальні посібники, а саме 334 назви загальним накладом 5573,7 тисячі примірників видано коштом державного бюджету на суму 158 083 тисячі гривень, було доставлено до департаментів  чи управлінь освіти і науки обласних державних адміністрацій.

Наталія Вяткіна зазначила, що Міністерство освіти і науки виконало і забезпечило фінансування закупівлі шкільних підручників з урахуванням оплати 50% їхньої вартості за рахунок коштів державного бюджету. Другу половину підручників закуповуватимуть на місцях. Такий порядок видання, придбання та доставки підручників і посібників застосовано в Україні вперше, повідомляє прес-служба профільного відомства.

В усі області наприкінці минулого року було перераховано 80 мільйонів гривень у вигляді освітньої субвенції, за рахунок яких місцеві органи можуть замовляти підручники. «У 2016 році області зможуть на 30% закупити підручники у видавництв», — підкреслила Наталія Вяткіна.

Державним бюджетом на 2015 рік було передбачено кошти на видання підручників для учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів і спеціальних шкіл для дітей з особливими освітніми потребами обсягом 116,5 мільйона гривень. За ці кошти підручниками забезпечували лише дітей пільгових категорій. Для забезпечення всіх учнів цих класів підручниками було ухвалено рішення про збільшення видатків за рахунок заощадження коштів — оплати праці та соціального забезпечення народних депутатів — та збільшено фінансування цієї державної програми на 180 мільйонів гривень.

Також за дорученням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка від 27 липня 2015 року фінансування закупівлі підручників забезпечують з урахуванням оплати 50% їхньої вартості за рахунок коштів з державного бюджету, заощадження оплати праці й соціального забезпечення народних депутатів та 50% — коштами місцевих бюджетів.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»