Мінфін представив проект головного фінансового документа країни на 2016 рік. Кабмін пропонує обмежити можливості внесення змін до держбюджету народними депутатами. Саме це було одним із найважливіших меседжів міністра фінансів України Наталії Яресько на прес-конференції, яка відбулася 15 грудня та була присвячена питанням бюджетоутворення і змін до Податкового кодексу.

Міністр вважає, що зміни до головного фінансового документа народні обранці можуть вносити лише після узгодження їх із Мінфіном.

Глава Міністерства фінансів відповіла на критику, що Кабмін запізнився з подачею проекту бюджету на 2016 рік у Верховну Раду. «Ми знаємо, що є думки в суспільстві стосовно того, що ми подали цей пакет законів пізно. Хочу зауважити, що базовий проект бюджету, як того і вимагає закон, було підготовлено ще на початку вересня. І хоча його було відкликано з парламенту через необхідність доопрацювання, документ був реальним, публічним. Із самого початку його опублікували на сайті Мінфіну. Це була та сама версія проекту бюджету, яку ми подавали на розгляд Верховної Ради, якби не бажання суспільства провести податкову реформу. А вона в Україні давно назріла», — зазначила міністр.

Планується, що парламент 17 грудня на своєму позачерговому засіданні розгляне бюджет України на 2016 рік та Податкову реформу. «Робота над розробкою цього пакету законів тривала довго, адже ми мали запропонувати суспільству проект закону, не відірваний від реальності. Потрібен був системний, збалансований пакет документів. Саме це забезпечить якісні, системні зміни і в дохідній, і у видатковій частинах бюджету», — заявила глава Мінфіну.

Зниження ставок податків, згідно з податковою реформою, розпочнеться з 1 січня 2016 року, а Податковий кодекс набуде чинності з другого кварталу.

Згідно з проектом Держбюджету на 2016 рік, доходи становитимуть 601 мільярд 430 мільйонів 971 тисяча гривень. У документі зазначено, що витрати державного бюджету України становитимуть 674 мільярди 83 мільйони 342,9 тисячі гривень. Зазначимо, що доходи бюджету в 2015 році становили 516 мільярдів 980 мільйонів 130,3 тисячі гривень.

До бюджету закладено курс гривні до американського долара — 24,1—24,4, а також ціну на природний газ — 225 доларів за тисячу кубометрів.

Проект бюджету-2016 передбачає підвищення мінімальної зарплати двічі на рік до 1550 гривень.

Міністр також зазначила, що уряд зробить усе можливе для поліпшення якості скеровування субсидій на житлово-комунальні послуги для громадян.

Кабмін також запланував укрупнення сільських шкіл, що передбачено в бюджеті на 2016 рік. Пані Яресько пояснила, що нині в Україні працює 373 школи, де навчаються менше 10 дітей, а також 564 школи, у яких кількість учнів не перевищує 20 осіб (від 10 до 19).

«Про яку якість освіти цих дітей може йтися, якщо один учитель у такій школі викладає всі предмети для дітей різного віку? Це позбавляє дитину надій на подальший вступ до вишу», — зазначила вона. І додала, що  рівень знань у таких дітей не конкурентоспроможний.