Три дні в Тернополі тривало свято футболу, змагань і українського завзяття. Тут вирували баталії чемпіонату світу серед команд української діаспори. На таке спортивне суперництво вже вчетверте скликає Міжнародне об’єднання громадських організацій «Четверта хвиля» (м. Торонто, Канада). А незмінно йому в цьому допомагає Тернопільська міська рада, долучилася й обласна федерація футболу.

Цього року зацікавився змаганнями й Національний олімпійський комітет. Цей факт, звісно, не міг не порадувати організаторів. Адже, як розповів журналістам Ігор Бокій, голова оргкомітету, діаспоряни про підтримку чемпіонату зверталися вже до найвищих ешелонів виконавчої та представницької влади, до ФФУ. Проте поки що там не зважили на їхні листи, клопотання. «Ми не хочемо грошей, не претендуємо на суперстадіони, нам важлива увага, — з нотками образи поділився власними міркуваннями пан Ігор. — Чому, скажімо, наш турнір не може ввійти до календаря регулярних ігор чи змагань на аматорському рівні?» А ще в організаторів чемпіонату є прагнення проводити його в різних українських містах. «Віримо, що з часом неодмінно зіграємо і в українських Луганську та Донецьку», —  каже Ігор Бокій.

Цього разу позмагатися у файному місті вирішили наші співвітчизники з Польщі, Іспанії, Румунії, Угорщини, Білорусі. Відкриття чемпіонату та фінальна гра відбулися на центральному міському стадіоні. Інші змагання зорганізували на футбольному полі національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка та стадіоні дитячо-юнацької спортивної школи. У вирішальному поєдинку на здобуття Кубка світу зійшлися команди українців з Румунії (до слова, торішні переможці турніру) та Угорщини. Спортивне щастя нинішнього червня було прихильнішим до дебютантів — угорських діаспорян, які спромоглися забити у ворота суперника шість голів, пропустивши лише один.