АКТУАЛЬНО. У Полтавській області рівень смертності серед хворих на туберкульоз зменшився майже на третину. 

За останні 5 років лікарям Полтавщини вдалося знизити рівень захворюваності на туберкульоз на 4,5%. Втім, за словами головного санітарного лікаря Полтавської області Анатолія Журавльова, в краї діагностують 55 випадків захворювання на туберкульоз на 100 тисяч населення проти 61 випадку по Україні. А в 15 районах області цей показник навіть вищий.

Один із дієвих засобів боротьби з цією хворобою — рання її діагностика. Майже 66% таких хворих вдалося виявити саме під час профілактичних оглядів, зокрема і в сільського населення. Тут у нагоді стають пересувні флюорографи обласного флюороцентру. Згідно з інформацією начальника Головного управління охорони здоров’я Віктора Лисака, тільки минулого року за кошти обласного бюджету придбано три цифрові флюорографічні установки на базі автобусів «Богдан». Але на місцях профілактичним обстеженням чомусь не надають належного значення. Як і щепленням проти туберкульозу. В деяких районах шкодують кошти на закупівлю туберкуліну. Віктор Лисак вважає, що в майбутньому відмова від щеплення проти туберкульозу може спричинити спалах епідемії цієї хвороби в області. Тому нині на Полтавщині посилюють роз’яснювальну роботу, до якої, крім медиків, залучають і освітян.

Принагідно в області планують реорганізувати мережу протитуберкульозних диспансерів. Активні форми туберкульозу лікуватимуть у стаціонарах, а менш складні — в амбулаторних умовах. За словами фахівця, це викликано новими підходами до лікування туберкульозу та стандартами, які доводить Міністерство охорони здоров’я і Всесвітня організація охорони здоров’я. В області створять кілька нових спеціалізованих відділень. Йдеться, зокрема, про хоспісне відділення для хворих на сухоти на 30—40 ліжок. Окрім того, нині на розгляді в Президента перебуває законопроект про примусове лікування хворих на туберкульоз.  Для таких хворих, госпіталізованих примусово за рішенням суду, на Полтавщині створять відділення на 10—15 ліжок.

У діючих диспансерах планують у найближчі роки збудувати спеціальні очисні споруди. Торік очисні споруди, що відповідають усім вимогам, здали в експлуатацію в Гадяцькому протитуберкульозному диспансері. Збудували їх коштом обласного екологічного фонду. На черзі — диспансери в Опішному та Кременчуці.

Крім того, цього року Полтавщина отримає черговий транш з державного бюджету – 70 млн. грн. – на будівництво третьої черги обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру. До кінця року кошти мають освоїти й збудувати головний корпус лікувального закладу. Його технологічний корпус здали минулого року, й навіть закупили для нього необхідне обладнання. За дорученням голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка сформовано обласну програму протидії туберкульозу, яка діятиме до 2016 року включно. Найближчим часом її розглянуть на сесії обласної ради.