ПОВЕРНЕННЯ

Корабель "Костянтин Ольшанський" висадив на Мальті евакуйованих іноземців і взяв курс до рідного берега

Красномовний штрих до портрета сьогоднішньої Лівії - у столиці країни Тріполі, де ситуацію контролюють провладні сили, відносно спокійно і домовитися про безперешкодну евакуацію своїх громадян вдається дипломатам більшості держав, а от на сході і півдні, де тривають сутички і формально господарюють повстанці, розмовляти практично ні з ким.

Тому найскладнішим для українців, які вирішили залишити Лівію на борту великого десантного корабля вітчизняних військово-морських сил, було дістатися Тріполі, а вже інші формальності, передовсім паспортний та митний контроль, вони проходили досить оперативно. Щоправда більшості вдалося взяти з собою мінімум багажу, а також вісточки для рідних від тих, хто з різних причин залишається в буремній Джамагирії.

За офіційними повідомленнями, 4 квітня Лівію на борту "Костянтина Ольшанського" залишили 193 особи. З них лише 85 - громадяни України. Серед евакуйованих також громадяни Великобританії (23), США (18), Білорусі (16), Ірландії (11), Мальти (6), Франції, Росії, Болгарії та Сербії (по 3), Молдови, ФРН, Узбекистану, Італії і Румунії (по 2), Іраку та Туркменістану (по 1). Також евакуйовано 10 громадян Лівії, які перебувають у шлюбі з нашими співвітчизниками.

В українському посольстві зазначили, що евакуювати людей з регіонів, які знаходяться під контролем повстанців, справді дуже складно. За словами Надзвичайного і Повноважного Посла України в Лівії Миколи Нагорного, за вивезення однієї людини із зони бойових дій різного штибу ділки вимагають 400 американських доларів.

У свою чергу голова робочої групи з питань забезпечення безпеки громадян України на території держав Північної Африки та Близького Сходу перший віце-прем'єр-міністр -міністр економічного розвиту і торгівлі Андрій Клюєв зазначив, коментуючи здійснену українськими військовими моряками рятувальну операцію, що ситуація в Лівії залишається надзвичайно напруженою, а представники нашої держави й надалі сприятимуть українським громадянам, які прагнуть залишити цю країну.

Зокрема українські дипломати ведуть переговори з європейськими колегами. І країни, які зберегли консульства у підвладних повстанцям містах Лівії, пообіцяли посприяти українцям в евакуації бодай до Єгипту.