У Краматорську відбувся семінар «Польський досвід та український шлях до децентралізації — питання та відповіді». Цей дуже потрібний і корисний майстер-клас для голів міських, сільських та селищних рад Донеччини провели експерти з Польщі Ярослав Біттель і Анджей Кузьмінські.

Навчатимуть гості донеччан ефективно проводити найголовніші заходи під час децентралізації та адміністративної реформи на прикладі своєї країни, яка успішно пройшла цей непростий шлях. Причому такий вибір невипадковий, оскільки ситуація у Польщі наприкінці вісімдесятих років дуже нагадувала нинішню українську. Це підтвердив і Ярослав Біттель: «Тоді найменша адміністративна одиниця — гміна (місто, село або група сіл і міст) де-факто існувала, але де-юре не мала жодних повноважень, — згадує він. — Однак протягом трьох місяців гмінам надали повноваження та інструменти для їхнього здійснення, провели вільні вибори. Тому для вас зараз головне — не втратити час».

За словами директора Офіса реформ у Донецькій області Сергія Попова, майстер-клас із залученням польських експертів — це тільки один із багатьох запланованих заходів, передбачених у роботі з підготовки та втілення перемін у місцевому самоврядуванні регіону. «Реформа в цілому просувається дуже вдало насамперед через те, що є зацікавленість місцевих громад жити по-новому, — розповідає він. — Після фінансової децентралізації кошти почали надходити у місцеві бюджети, і зараз маємо змогу ними користуватися. Це дуже важливо, оскільки питання гуманітарного напряму (освіта, медицина, відпочинок тощо) у разі децентралізації лягають на плечі об’єднаних територіальних громад, тому польський позитивний досвід розв’язання подібних проблем дуже потрібен».