ДОСТУП ОБМЕЖЕНО. Спеціальний орган відстежуватиме контент на відповідність законодавству
 

Державна дума Російської Федерації ухвалила у другому і відразу в третьому читанні законопроект про «чорні списки» інтернет-сайтів, які містять небезпечну для дітей інформацію. За словами ініціаторів законопроекту, він має обмежити доступ дітей до протиправної та небезпечної інформації у Світовій павутині.  При цьому парламент урахував деякі побажання критиків документа, зокрема назвав конкретні підстави, через які можна закрити сайт без рішення суду.

Багато експертів критикували законопроект за те, що положення про шкідливу для дітей продукцію було прописано недостатньо чітко. За їхніми словами, через це досить легко буде без втручання суду закрити ледь не будь-який сайт.

В остаточній редакції залишили право держави в досудовому порядку закривати будь-який сайт, спираючись тільки на три конкретні підстави: якщо сторінка «містить інформацію педофільського, наркоманського або суїцидального характеру».

Зокрема в законопроекті прописали можливість оскаржити в суді результати експертизи інформаційної продукції, про що просила Національна асоціація телерадіомовців.

Згідно з новим законом, сайти не потраплятимуть до «чорного списку» автоматично — контент відстежуватиме наглядовий орган. Як очікується, ним стане Роскомнагляд — федеральна служба з нагляду в сфері зв’язку.

Обмеження доступу працюватиме так: щойно сайт потрапляє в реєстр, хостинг-провайдер зобов’язаний протягом доби вимагати від власника сторінки видалити її. Якщо цього не сталося, провайдер повинен обмежити доступ до сайту.

Мережа по-своєму відреагувала на законодавчу ініціативу. Приміром, російськомовна версія Вікіпедії призупинила роботу на добу на знак протесту проти ухвалення законопроекту. А пошуковик Яндекс перекреслив друге слово у своєму слогані «Знайдеться все».