ДОРОГИЙ АТОМ. Чи захищені АЕС Європи від другої Фукусіми чи другого Чорнобиля? У четвер Єврокомісія оприлюднила результати перевірки АЕС у 15 країнах ЄС, а також Україні та Швейцарії. Україні експерти рекомендують постійно контролювати модернізацію АЕС та приділяти особливу увагу захисту реакторів у випадку надзвичайно сильної бурі чи снігопаду. А загалом у Європі майже всі із 132 працюючих реакторів недостатньо захищені від природніх катастроф або вимкнення електропостачання. Євроньюз вдалося помітити, що доповідь дещо відрізняється від її проекту:

«Я ніяким чином не впливав на доповідь, нічого там не викреслював. Я не давав вказівок: тут поставте хрестик, а тут приберіть. І жоден уряд чи ядерний оператор цього не робив»,- пояснює Комісар ЄС з енергетики Ґюнтер Еттінґер.

У промислових колах шкодують щодо напруження між Єврокомісією, яка хоче звертати більшу увагу ядерній безпеці та країнами ЄС. Говорить генеральний директор асоціації ядерної енергетики ФОРАТОМ Жан-Поль Понсле:

«Хвилює те, що існує очевидний конфлікт між європейською владою та національними органами влади. Ми, промисловці, відповідаємо за застосування правил, і ми не хочемо бути заручниками у політичних конфліктах між країнами ЄС, регуляторами та Єврокомісією».

Брюссель каже, що оновлення АЕС коштуватиме від 10 до 25 мільярдів євро на всі ядерні об’єкти Європи. Ось що про це думає євродепутатка від «зелених» Мішель Рівасі:

«Від 100 до 200 млн. євро на кожен реактор! Ви можете собі уявити, скільки ж коштує гарантія того, що у Франції не буде другої Фукусіми! Вони підвищать ціни на кіловат-години, а розплачуватися будуть платники податків».

Єврокомісія передасть свої рекомендації з безпеки АЕС лідерам країн ЄС на саміті 18-19 жовтня.

Copyright © 2012 euronews