ПРЕМ’ЄРА. Український художній фільм «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» у середу покажуть у рамках Другого Московського міжнародного кінофоруму «Кіно друзів». 

Про це повідомив продюсер фільму Володимир Філліпов, передає УКРІНФОРМ.

«28 березня о 17:00 «Той» – в Москві! Вхід вільний. Запрошення – в касі для бронювання кінотеатру «Художественный» (Арбатска пл. 14)», – розповів продюсер.

За його словами, російська публіка давно просила привезти «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» і така можливість з'явилася з нагоди проведення форуму «Кіно друзів». На показ фільму, який відбудеться в Москві вперше, приїде і режисер стрічки Михайло Іллєнко.

Філліпов розповів, що покладає великі надії на участь української стрічки в московському кінофорумі. «На презентацію прийдуть російські кінопрокатники. Також розраховуємо на допомогу Посольства України, а також українську громаду в Росії – щоб показати стрічку якомога більшій кількості російських регіонів, у першу чергу – де проживають українці», – сказав продюсер. Він додав, що українські дипломати вже запросили його в Посольство для обговорення механізмів співпраці.

Фільм «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» розповідає про долю хлопчика з Полтавщини Івана Додоки, який стає радянським військовим льотчиком, Героєм Радянського Союзу. Але доля складається так, що йому доводиться пройти німецький полон, радянські табори, і нарешті, волею долі потрапити в Канаду, де він стає вождем місцевого індіанського племені.

Прототип головного героя – льотчик-ас часів Другої світової війни, Герой Радянського Союзу, гвардії старший лейтенант Іван Даценко.

Фільм отримав Гран-прі ІІІ Київського міжнародного кінофестивалю (2011). Вийшов на екрани 19 січня 2012 року.