УПЕРШЕ. На Паризькому книжковому салоні презентована сучасна українська література. 

Це один з найбільших книжкових форумів світу — цього року в ньому взяли участь понад 40 країн. Україна вперше потрапила в каталог виставки. А презентували сучасну українську літературу Марія Матіос, Тимофій Гаврилів, Лариса Денисенко, Євгенія Кононенко, Антон Кушнір, Ірися Ликович та Євген Положій. Українські письменники також представили франкомовний «Альманах української сучасної літератури».

«Це видання — спроба ознайомити французьких видавців та літературних агентів з таким феноменом, як літературний процес у сьогоднішній Україні, і дати їм можливість відчути «на смак» твори не тільки відомих авторів, а й молодих, які, однак,  вже отримали відзнаки на престижних вітчизняних літературних конкурсах», — зазначила Марія Матіос. Презентація української літератури на Паризькому салоні відбулася за сприяння посольства Франції в Україні, благодійних фондів та Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Пройшли українські літературні читання і в паризькій  книгарні «Глоб», де, зокрема,  оголошено про відкриття відділу української літератури.

Під час Паризького книжкового салону  пройшли професійні переговори директорів видавництв «Нора-друк» та «Кальварія» з іноземними агентами та видавцями. Найближчим часом очікується підписання контрактів на видання творів Ірен Роздобудько, Лариси Денисенко та Василя Шкляра.

Також було домовлено про партнерство Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів та Cognac Litteratures Europeennes щодо підготовки української програми як почесного гостя на Літературному фестивалі в листопаді цього року. Це буде перший випадок, коли почесним гостем фестивалю в м. Коньяк стане країна, яка не належить до Євросоюзу. 

Світлана КОВАЛЬЧУК
для «Урядового кур’єра»