КОРУПЦІЯ —  STOP!  У Сімферополі зацікавлена громадськість з’ясовувала, чому місцеві чиновники приховують від громад генеральні плани міст. Ініціатором заходу став Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ), а місцевими партнерами виступили Громадська рада при Раді Міністрів Криму та Центр політичного аналізу й прогнозування «Крим».

Експерти СЦГІ презентували результати дворічного дослідження доступності для пересічних громадян генеральних планів українських міст. Моніторинг проводився в 196 міських громадах  з населенням понад 25 000 жителів. Співробітники центру  звернулися з офіційними запитами до міськрад  надати копію картографічної складової генерального плану та інформацію про текстову частину документа.

Проте жодна з них не запропонувала для ознайомлення якісну та повноцінну копію генерального плану або його картографічної складової. Лише п’ять органів місцевого самоврядування — Калуша, Моршина, Хмільника, Щолкіного та Южноукраїнська — надіслали копії основних креслень власних генеральних планів.

115 рад міських населених пунктів офіційно відмовили в доступі до генеральних планів, а 49  або взагалі не надали відповідей на інформаційні запити, або надіслали листи, що не містять фактичних відповідей на порушені запитання.

Не побачили експерти СЦГІ і генпланів сімнадцяти кримських міст, бо ті, як з’ясувалося, під грифом «для службового використання» (ДСК). Серед популярних відмовок були і відсутність технічних можливостей для копіювання, великий обсяг матеріалу, нестача коштів у міському бюджеті.

Експерти пояснили, що застосування грифу «для службового використання» суперечить Конституції  і є незаконним. Цей гриф обмежує право громадян на доступ до інформації, яке, згідно з Основним Законом, може бути обмежене лише законодавчо. Водночас використання грифу «ДСК» регулюється постановою Кабінету Міністрів.

— Ситуація з доступом громадськості до генеральних планів міст на півострові  типова для країни, — прокоментував результати моніторингу голова СЦГІ Володимир ЩЕРБАЧЕНКО.— Міські та селищні громади позбавлені права контролювати  органи місцевого самоврядування, які від їхнього імені розпоряджаються спільними земельними ресурсами на свій розсуд і вочевидь, не  без корупційних схем довкола забудови. 

Щоправда, чимало міст, здебільшого обласні центри  оприлюднюють генеральні плани в мережі інтернет на веб-сайтах міськрад. Однак  зображення картографічних матеріалів зазвичай  неякісне і не дає можливості повноцінного прочитання карт.

Активна  позиція громадськості, відповідні структури державної влади, покликані контролювати виконання законодавчих актів, повинні спонукатимуть органи місцевого самоврядування до дотримання чинних законів і надання городянам законного доступу до інформації про генплани.